Znanja
StoryEditor

5 stvari koje morate prestati raditi svojim zaposlenicima

25. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Kada ste na čelu neke tvrtke, čini vam se da možete raditi što želite. Tehnički, možete, dok god ne kršite zakon.

Ipak, samo zato što možete povući neke poteze, ne znači da trebate. Evo pet stvari koje trebate prestati raditi svojim zaposlenicima, iako su legalne:

Provjera nakon zapošljavanja

U zadnje vrijeme često nailazimo na slučajeve u kojima ljudi dobiju posao, a onda dobiju otkaz nakon nekog vremena jer nisu prošli raznorazne provjere. Na taj ste način možda zaobišli dugotrajan proces potrage za pravim kandidatom za posao, ali na koncu si niste uštedjeli ni vrijeme ni novac.

Mogućnost ostavke

Možda vam pružanje mogućnosti davanja ostavke čini kao velikodušan potez, ali to je praksa s kojom morate prestati. Ako zaposlenik zaslužuje otkaz, otpustite ga. Ako vam se čini da time radite uslugu, zapravo ste u krivu. Budući poslodavci neće blagonaklono gledati na osobu koja je dala otkaz na nekom poslu bez rezervnog plana.

Bolja plaća novim zaposlenicima nego stalnom timu

Naravno da je lakše zadržati zaposlenika, nego nekog namamiti da iz tvrtke u kojoj radi prijeđe u vašu. I naravno da ne obavljaju svi jednake poslove i ne mogu svi biti jednako plaćeni. Ipak, ako novog zaposlenika plaćate 10 tisuća dolara više nego stalnog člana tima zaposlenika, to je znak da i druga strana zaslužuje povišice. Nemojte stalne zaposlenike plaćati loše samo zato što možete.

Lažna ocjenjivanja

Najprije, nikad nemojte slati generičke ocjene, odnosno nemojte svim zaposlenicima davati jednak feedback. Isto tako, ako svima dajete odlične ocjene i hvalite ih, a onda za tri mjeseca nekog želite otpustiti zbog loše izvedbe, djelujete potpuno nekonzistentno. Uvijek morate biti iskreni prema nečijem radu.

Odbijanje davanja kopija dokumenata

Ako stojite iza onoga što ste napisali o zaposleniku, dajte mu kopiju tog dokumenta. Ako, pak, zahtijevate ‘potpis odmah‘, iako zaposlenik kaže da bi se volio najprije konzultirati s odvjetnikom, onda igrate ispod pojasa. Na kraju, ako dokument nije pravno valjan, onda ga ne biste ni trebali koristiti.

19. travanj 2024 11:01