Korona i biznis
07. veljača 2015.

5 stvari na koje morate pripaziti na društvenim mrežama ukoliko tražite posao

lider.media
lider.media

Istraživanja su pokazala kako na zapadu čak 93 posto poslodavaca provjerava svoje potencijalne zaposlenike na socijalnim mrežama. Iako ta praksa nije toliko prisutna u Hrvatskoj, zasigurno određen broj šefova provjerava vaše statuse i slike.

Ukorak s tim trendom, evo liste koja objašnjava što poslodavci gledaju na socijalnim mrežama, kako ih privući da primijete vaš status, koje kriterije traže da zaposlenici ispune, kao i što ih najviše odbija.

1. Budite uočljivi

Ako želite da vas poslodavac otkrije preko socijalnih mreža, najbitnije je da vas može lagano pronaći online, zato koristite vaše pravo ime, te napišite što više podataka u profil. No, izbjegavajte klišeje i potrošene floskule. Čak 82 posto poslodavaca smatra kako su zadovoljni svojim postupcima regrutiranja, tako da ukoliko se želite istaknuti na socijalnim mrežama, morate se potruditi napraviti vaš profil što uočljivijim, a pri tome ostati dostojanstven. Znači, morate igrati po njihovim pravilima.

2. Kontakti na socijalnim mrežama

Što ste bolje povezani u poslovnom svijetu, što više ljudi znate, veće su šanse da će vas netko bitan primijetiti. Poslodavci na socijalnim mrežama provjeravaju s kojim osobama ste povezani, koji su vam prijatelji. Ako ste na LinkedInu koristite njihovu opciju Get Introduced koja vas povezuje s osobama s kojima ste možda radili ili imali neki kontakt. Također, preko socijalnih mreža pokušajte se povezati s utjecajnim osobama iz poslovnog svijeta. Ne samo da će vaš šef to uočiti, već vam te osobe mogu i dati koji koristan savjet.

3. Osobnost

Poslodavci traže nekoga čija će osobnost odgovarati atmosferi u tvrtki, netko tko će se dobro uklopiti. Tehničke stvari se daju svakog naučiti, no kako će se tko uklopiti u radnu okolinu, već je drugi par rukava, razmišljaju šefovi. Predstavite se na socijalnim mrežama tako da ispadnete zanimljivi, zabavni, ali i dostojanstveni i profesionalni. No, nemojte se praviti da ste netko ili nešto što niste.

 4. Što izbjegavati

Pedeset i pet posto poslodavaca promijenilo je odluke o zapošljavanju osoba, nakon što su im pregledali profile na socijalnim mrežama, a od toga čak 61 posto odluka nije išlo u korist onima koji su tražili posao, govori istraživanje web stranice Jobvite. Ponekad nije dobro reći sve što mislite na društvenim mrežama. Izbjegavajte prostote, slike eksplicitnog sadržaja, nešto što bi moglo pokazivati vašu sklonost alkoholu i kocki, te pazite na gramatiku.

5. Budite u toku

Tražite grupe na socijalnim mrežama koje vam mogu pomoći pri zaposlenju, kao i u korisnim informacijama. Znat ćete što se traži u vašem polju rada, koji su trendovi, gdje se otvaraju radna mjesta. Također, tako vrlo lako možete doći u kontakt s potencijalnim poslodavcem, kao i važnim ljudima iz vaše profesije.