Znanja
StoryEditor

5 zabranjenih izjava i pitanja na intervjuima za posao

16. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Prilikom traženja posla, najbitnije je izdvojiti se iz gomile. To se odnosi na sve stadije potrage za poslom – od životopisa do samog razgovora za posao.

Poslodavci traže osobu koja će se najbolje uklopiti u njihov poslovni koncept te uvijek traže neki poseban detalj koji će kandidata izdvojiti iz mora aplikacija za posao. Kako biste se prikazali u najboljem svjetlu, nudimo nekoliko savjeta o tome koja pitanja i rečenice treba izbjegavati na razgovorima za posao:

‘Ne znam‘

Poslodavci za vrijeme intervjua za posao vole ispitivati kandidate i stavljati ih pred izazove. Najbolji način da se nosite s tim jest da obavite domaću zadaću, odnosno da istražite tvrtku i budete pripremljeni na pitanja o bilo kojem detalju iz vašeg životopisa. Naravno da postoje pitanja na koja jednostavno ne znate odgovor i u takvim je situacijama bolje ne izmotavati se ili blefirati. Najbolje što možete napraviti jest pokušati se prisjetiti bilo čega što znate o toj temi jer ‘Ne znam‘ najčešće nije najsretniji odgovor.

‘Kolika je plaća?‘

Plaća je uvijek teška tema za razgovor s poslodavcem, pogotovo u fazi intervjua. Postoje vrijeme i mjesto za postavljanje takvih pitanja, ali to nije prvi intervju s poslodavcem. Istovremeno se, međutim, ne želite upuštati dublje u proces ne znajući ništa o iznosu plaće. Inicijalno, morali biste moći iz oglasa za posao naslutiti nešto o visini plaće. Također, velike su šanse da će vas poslodavac na intervjuu upitati koliku plaću očekujete, što vam omogućava dobru startnu poziciju za razgovor o toj temi.

‘Koliko dana godišnjeg ću imati?‘

Tvrtke traže ljude koji su motivirani i zainteresirani za posao koji se nudi. U svom timu žele ambiciozne ljude, a ne nekog tko želi izbjeći veće radne obveze. Ako želite karijeru, morate se pripremiti za određene žrtve. Naravno da imate pravo na godišnji odmor, ali izbjegavajte razgovor o tome na prvom susretu, jer tako odašiljete krive signale.

‘Mrzim svoj prijašnji posao‘

Ne želite da se intervju pretvori u razgovor o negativnim situacijama, čak i ako ste imali negativna iskustva na prijašnjem poslu. Takve izjave vas prikazuju kao osobu s kojom je možda teško raditi. Ako vam se postavi pitanje zašto ste napustili tvrtku u kojoj ste radili, fokusirajte se na ambicioznost i budućnost, odnosno na stvari koje vas vesele vezano uz budući posao.

‘Nemam nikakvih pitanja‘

Ako ste napravili domaću zadaću i istražili tvrtku za posao u kojoj se prijavljujete, uvijek možete postaviti neka dodatna pitanja o korporativnoj kulturi ili mogućnostima za osobni razvoj na takvom radnom mjestu.

19. travanj 2024 07:34