Korona i biznis
05. studeni 2014.

6 ponašanja kojima provocirate šefa, a da toga niste ni svjesni

lider.media
lider.media

Želite li se ponekad samo nasmijati na šefove nemoguće zahtjeve, dići se sa stolice i zaputiti kući? Ili pak želite zapaliti cigaru dok prebacite noge preko stola samo da pokažete kako ste sami svoj gazda i nije vas briga za mišljenja drugih?

Zaboravite da će se scenarij odvijati baš ovako, no ako razmišljate kako napakostiti šefu ili pokazati vašu tamnu stranu, velike su šanse da ste to već jednom učinili samo na mnogo suptilniji način, ili pak da tako nešto radite stalno bez da to radite namjerno.

U svakom slučaju evo nekoliko primjera takvih situacija gdje možda dajete signale kakvih niste ni sami svjesni.

1. Nemate dovoljno koncentracije

Ili vas jednostavno nije briga. Ako mail koji ste obećali šefu on ne primi na vrijeme, to znači da ste zaboravili poslati poruku,  a što u prijevodu znači da vam posao zasigurno nije prioritet ili pak da ste se namjerno oglušili, što je još gore.

2. Žalite se kolegama na vaš posao

Nije bitno ako niste prigovorili šefu direktno. Uredski zidovi imaju uši, te su velike šanse da će ono što je poslano u eter, nekim kanalima naposljetku, doći i do njega.

3. Radite samo koliko je potrebno

I niti mrvicu više. Nikad ne pomognete ostalim radnicima, date neki koristan prijedlog ili ostanete na poslu dulje nego što ste obvezani kako bi završili zadatak. Takvim ponašanjem šefovima dajete jasnu sliku što mislite o vašem poslu.

4. Samo pričate o problemima.

Upozoravate na probleme unutar tvrtke, na teška vremena , na loše radnike. No, ne dajete niti ne pokušavate dati nikakav koristan ili kreativan savjet, te time vi postajete dio problema i  širite negativne vibracije na ostale.

5. Facebook vam je otvoren cijelo radno vrijeme

Surfate, kupujete proizvode online… Sve osim da radite. Ova greška je najčešće zastupljena, a ogroman broj ljudi nije ni svjestan da time šteti svojoj reputaciji i iritira šefove.

6. Ne razgovarate sa nikime na radnom mjestu

Ne pozdravljate niti pri dolasku, niti pri odlasku s posla. Ne smijete se, ne razgovarate s kolegama tijekom pauze… Čak , iako ste samo sramežljivi ovakvim ponašanjem stvorit ćete dojam kao da nečime niste zadovoljni, kao da se ljutite. Svakako se probajte bar ponekad nasmiješiti, ako ne zbog šefa , onda zbog kolega.