Znanja
StoryEditor

6 znakova da ste napisali sjajan životopis

09. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Životopis je ključan dio svakog procesa traženja posla.

Međutim, oni koji traže posao svjesni su da nije baš najjednostavnije kreirati izvrstan životopis. Mnogo je faktora koje treba uzeti u obzir, a zadobivanje pažnje poslodavaca nije tako jednostavno kao što se čini.

Ako vaš životopis zadovoljava ovih šest uvjeta, obavili ste dobar posao:

Opis i postignuća

Poslodavce u suštini ne zanima što vi mislite o sebi, zanimaju ih postignuća i rezultati. Ako ste uspješni kako tvrdite, dokažite to podacima. Pripazite i na izbor riječi. One koje, prema istraživanjima, najčešće zaokupljaju pažnju poslodavaca su: postignuće, unaprjeđenje, trening/monitoriranje, volontiranje, utjecaj, ideja, pregovori, prihod/profit, pobjeda i slično.

Obrazovanje, certifikati i vještine

Certifikati, diplome i nagrade povezane s poslom, a navedene u životopisu, pokazat će poslodavcima da ste kvalificirani za posao.

Linkovi na više informacija

U životopis uključite i linkove na vašu osobnu web stranicu, LinkedIn profil ili online portfolio. To će poslodavcima pružiti bolji uvid u vaše sposobnosti i interese, a da pritom izbjegnete pretrpavanje životopisa.

Kontekst i uspjesi

Pružite poslodavcima uvid u kontekst vaših postignuća. Primjerice, ako ste radili u cijenjenoj ili iznimno uspješnoj kompaniji, naglasite to. Isto tako, ako ste osvojili neku prestižnu nagradu za svoja postignuća, stavite je u odgovarajući kontekst kako se ne bi činilo da je samo još jedna nagrada u nizu.

Izgled životopisa

Ako vaš životopis sadrži blokove teksta, teško da će ga netko čitati. Međutim, natuknice jako dobro funkcioniraju i prohodne su za čitanje.

Ključne riječi iz oglasa za posao

Potrudite se da u životopis uključite riječi koje su navedene u samom oglasu za posao. Na taj način će vaš životopis proći automatske sustave provjere, odnosno automatske filtre.

07. svibanj 2024 14:27