Znanja
StoryEditor

7 činjenica koje mora znati svaki dobar poduzetnik

26. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Liderstvo nije zapisano u DNA strukturi. Stručnjaci tvrde kako nema genetskog koda koji bi nas predodredio za poziciju izvršnog direktora ili poslodavca. Ono što nas oblikuje kao osobe je djetinjstvo, odrastanje, obrazovanje, naše ponašanje i odluke koje donosimo.

Možda će vas iznenaditi činjenica da odrastanje u nepovoljnim ekonomskim uvjetima ne smanjuje šansu da uspijete. Štoviše, odrastanje s određenim nedaćama, u natjecateljskom okruženju, može imati pozitivan učinak na karijeru. Sve ovisi o tome kako koristite vlastito iskustvo.

Ovo je sedam stvari koje bi svaki poduzetnik trebao znati:

Ne postoji radni tjedan od 40 sati

Ne postoje prečice do uspjeha. Ne postoji magično sredstvo pomoću kojeg ćete uspjeti bez da poslu posvetite mnogo truda i vremena.

Ništa bez fokusa

Najprije se morate fokusirati na koncept, onda na njegovo demonstriranje koncepta, zatim i na ostvarivanje, a na koncu se morate fokusirati na privlačenje klijenata. Bitno je fokusirati se na bitne stvari, a ono nebitno jednostavno zanemariti.

Samospoznaja

Dobar dio života provodimo tako da se pokušamo ‘pronaći‘ u poslovnoj perspektivi. Ako još ne znate, nastavite tražiti. Jednom kad shvatite, znat ćete da je to to i imat ćete priliku za uspjehom.

Utjecaj na druge

Veliki poduzetnici su strastveni kad je njihov posao u pitanju. Uvijek nađu neki novi cilj i smatraju da stvari uvijek mogu biti bolje. Moglo bi se reći da su vođeni beskrajnom opsesijom zbog koje uspijevaju, ali time i motiviraju druge u radnom okruženju.

Poznavanje poslovne logike

To nije nešto s čime rađa, uspješni poduzetnici to nauče sve do razine da ne postoji niti jedan aspekt posla koji im je stran ili nebitan. Da biste posao delegirali nekom drugom, najprije ga morate poznavati i razumjeti.

Ulizice nisu poželjne

Rečenica iz Star Warsa kaže da Sila ima snažan utjecaj na one koji nisu snažni umom. Ista je stvar i s ulizivanjem. Mnogo je direktora i poduzetnika koji su se okružili ulizicama i povlađivačima, ali svi do jednog su propali.

Nema uspjeha bez rizika

Danas se svi nazivaju poduzetnicima, ali oni koji ne riskiraju to jednostavno nisu. Ako želite uspjeti, u jednom ćete trenutku morati presjeći sigurnosno uže. Da postoji jednostavniji i sigurniji put, svi bismo bili uspješni.

26. travanj 2024 21:42