Znanja
StoryEditor

7 načina da potaknete ambiciju zaposlenika

06. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Profesionalni rast podrazumijeva želju za novim izazovima i širenjem vlastitih kapaciteta.

Želja za uspjehom ili, stručnim riječima, ‘potreba za postignućem‘ vođena je snažnim unutarnjim porivima za ispunjenjem i uspjehom. Iako samo mali broj ljudi posjeduje ovakvu strast za poslovnim ostvarenjem, potreba za uspjehom postoji u svakoj osobi.

Donosimo sedam savjeta koji će vam pomoći da potaknete ambiciju kod zaposlenika i pomognete im u profesionalnom rastu:

Potičite pozitivni stres

Stres nije uvijek loš. Pozitivan stres može utjecati na razinu adrenalina i pojačati želju za akcijom. Kao menadžer, taj stres možete potencirati tako da održavate visoke standarde produktivnosti, uvijek tražite više, ali istovremeno pružate podršku svojim zaposlenicima. Dok god stres postoji u održivim granicama, zaposlenici će ispunjavati očekivanja i biti efikasni.

Predstavite izazove u pozitivnom svjetlu

Kao menadžer, možete utjecati na to kako zaposlenici percipiraju radnu okolinu. Drugim riječima, način na koji im predstavite izazov uvelike će utjecati na to kako ga promatraju. O vašem zalaganju ovisi hoće li zaposlenici na izazove gledati kao na nepremostive zapreke ili uzbudljive šanse da nauče nešto novo.

Jasno postavite ciljeve

Da biste postigli uspjeh, ciljevi moraju biti jasni, izazovni, treba im se posvetiti te uvijek raspolagati povratnim informacijama. U današnjem, frenetičnom, poslovnom svijetu, zaposlenici često zaborave što znači doći do značajnog postignuća. Pomognite im da osjete uspjeh.

Ohrabrujte samo vrednovanje

Nije lako prepoznati i priznati vlastite nedostatke. Ako neki zaposlenik nije zainteresiran za profesionalni rast, velika je šansa da nije svjestan potrebe za tim. Propitkivanje vlastitih sposobnosti i samokritičnost pomažu u prepoznavanju potrebe za napretkom.

Osigurajte mentore

Svim zaposlenicima dajte do znanja da su im iskusniji kolege i nadređeni uvijek na raspolaganju za bilo koji oblik mentorstva. Od toga ne profitiraju samo zaposlenici kojima je potrebna pomoć, već i sami mentori, a na taj način i kompanija.

Pružite zaposlenicima mogućnost širenja vlastitih znanja

Dobri menadžeri su uvijek zainteresirani za profesionalni napredak zaposlenika. Pružite im mogućnost širenja znanja i vještina, kao i usvajanje potpuno novih. Od toga cjelokupni radni kolektiv ima koristi.

Neuspjeh ne bi trebao biti tabu tema

Izazovi sa sobom nose i mogućnost neuspjeha. Nitko se ne želi upuštati u izazove ako će zbog potencijalnog neuspjeha snositi posljedice. Ohrabrujte korporativnu kulturu u kojoj je neuspjeh sastavni dio posla iz kojeg je moguće nešto naučiti.

02. svibanj 2024 09:08