Znanja
StoryEditor

7 pitanja za svakog novog poduzetnika

18. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Većina malih poduzetnika propadnu u prvih godinu i pol. Tako tvrde mnoga relevantna provedena istraživanja i ankete. Gdje oni koji propadaju griješe i kako znati da imate ono što je potrenbo da bi uspjeli kao poduzetnik?

Ovih sedam pitanja moglo bi vam pomoći u tome.

1.Zašto želim započeti posao?

Ako posao koji volite i smatrate da možete obavljati s puno entuzijazma vam može ujedno donijeti i zaradu, onda ste na pravom putu.

2.Imam li poduzetnički duh?

To znači stalno razmišljati kako unaprijediti postojeći posao, biti spreman riskirati. Ako se bojite riskirati, onda ovo definitivno nije karijera za vas.Također, uspješne poduzetnike motivira kontrola nad projektom, sloboda, novac i kreativnost. 

3.Imam li energije za započeti posao?

Ako trenutno imate nekih drugih prioriteta, možda  sad nije pravi trenutak za pokretanje vlastitog biznisa.

4.Koliko imam ušteđevine potrebne za ulaganje u posao?

Kreiranje financijskog plana prva je stvar koju morate učiniti. Prva godina je uvijek teška, zato se financijski dobro osigurajte. Ako imate ideju za koju mislite da bi mogla upaliti, ali nemate dovoljno ušteđevine, pričekate vrijeme kada ćete financijski bolje stajati.

5.Imate li potporu obitelji?

Ne podcjenjujte važnost obitelji i njihovu potpore. Ako ulazite u novi posao, njihovo razumijevanje za vaše odsustvo od kuće, može biti presudan faktor koji vam omogućuje smirenost, a time i bolju koncentraciju na poslu.

6.Treba li tržištu moj proizvod?

Prije nego utrošite vrijeme i novac na željeni projekt dobro proanalizirajte situaciju na tržištu, te budite sigurni da će za vašu ideju biti mjesta na tržištu.

7.Imam li samopouzdanja i vještine da vodim posao?

Za biti uspješan poduzetnik potrebna je velika doza samopouzdanja. No,  osim toga imate li i potrebne vještine? Za uspjeh potrebne su kreativne sposobnosti, kao i one marketinške. Često je teško u jednoj osobi objediniti obje .

16. travanj 2024 20:19