18. listopad 2015.

8 odlika dobrog mentora

Kako ljudski resursi i talenti postaju jedni od osnovnih preduvjeta za konkurentnost tvrtki, tako i mentori dobivaju sve važniju ulogu. Za razliku od velikih tvrtki koje imaju pomno razrađen sustav mentoriranja, u malima se i ne razmišlja o mentorstvu iako za njega katkad nisu potrebna dodatna sredstva.

U novom broju Lidera donosimo opširnu temu o mentorima i kako ih iskoristiti za blistavu karijeru, a ovdje možete saznati kojih 8 odlika čini dobrog mentora.

1. Ima iskrenu želju pomoći Voljan je potrošiti vrijeme da nekomu pomogne i ima pozitivno stajalište o prenošenju svojeg znanja drugima.

2. Otvorenog je uma Za mentorski stol svi dolaze s vlastitim zamislima, vrijednosnim sustavom i predrasudama, što je normalno. Međutim, bît je mentorstva transformacija ne samo štićenika nego i mentora, koji mora biti sposoban prihvatiti nove načine razmišljanja.

3. Ima pozitivno stajalište i ponaša se kao dobar uzor Pokazujući štićeniku što mu treba da postane produktivan i uspješan, istodobno mu pokazuje specifične načine ponašanja potrebne za uspjeh u praksi. Stoga štićenici za mentore najčešće žele osobe koje su zaradile poštovanje među kolegama i čiji se doprinos cijeni u poslovnoj zajednici.

4. Motiviran je za stalan rast i razvoj Da bi pomogao drugima u razvoju, mentor nikad ne smije prestati raditi na vlastitom razvoju, zato mnogi od njih kažu da im taj posao pomaže i na osobnom polju.

5. Ima samopouzdanja i zna se ponašati Umjesto da se dokazuje i pokazuje vlastiti ego, dobar mentor mora imati sposobnost kritički preispitati i izazvati štićenika tako da ovaj to ne shvati kao prijetnju te mu pomoći da situaciju sagleda iz druge perspektive.

6. Postavlja prava pitanja Pravi mentori postavljaju pitanja koja će štićenika potaknuti na razmišljanje. Katkad su najvažnija ona koja je najteže postaviti, stoga ih treba postaviti diplomatski i taktično. Najprije treba razmisliti o tome što se želi prenijeti štićeniku, a zatim pronaći pitanje koje će ga dovesti do željenog zaključka.

7. Aktivan je slušatelj Mentor procesira sve što štićenik kaže, promatra govor njegova tijela, održava kontakt očima i prepoznaje s kojim temama štićenik ima teškoća. Pokazati nekomu da ga se sluša vrijedna je vještina sama po sebi jer pokazuje drugoj osobi da se cijeni ono što ona govori. Za to je katkad potrebno mnogo strpljenja i volje.

8. Daje povratnu informaciju I to tako da ta informacija točno i objektivno sažima sve što je rečeno, ali mora biti interpretirana tako da štićenik od nje ima koristi.