Znanja
StoryEditor

8 savjeta koji će vam pomoći da dobijete posao koji želite

20. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Uobičajen ciklus traženja posla ide ovako: pošaljete životopis, zamolite nekog da kaže koju dobru riječ za vas i onda čekate. I čekate. I na kraju ne dobijete posao. Zašto? Jer se niste dovoljno potrudili.

U procesu traženja posla mnogo je stvari koje na možete kontrolirati – od čudnih sustava za prijavu i automatiziranih filtera koji prepoznaju ključne riječi umjesto talenta do lijenih poslodavaca kojima je jedino važno naći nekog tko odgovara zadanom kalupu.

Ipak, jedna je stvar koju možete kontrolirati, a to je trud koji ulažete u traženje posla. Nemojte se žaliti ili kriviti druge, jednostavno pronađite način kako da se istaknete među gomilom kandidata. Evo što možete učiniti:

Odlučite koje radno mjesto želiteZvuči očito, zar ne? Ipak, većina ljudi igra na brojke, odnosno šalju životopis na što je moguće više adresa. Umjesto da to radite, iskoristite vrijeme da biste odlučili koji profil tvrtke vam najviše odgovara i za koju tvrtku stvarno želite raditi. Ako ste to odlučili, prijeđite na sljedeći korak.

Proučite željenu kompanijuAko tvrdite da ste jako motivirani za rad u određenoj kompaniji, to vuče za sobom pretpostavku da o njoj znate puno. Proučite zaposlenike i planove tvrtke, odnosno naučite što je moguće više o željenoj tvrtki jer ćete tako pokazati da ste zaista zainteresirani.

Pokažite da od samog početka možete biti korisniMnoge tvrtke na obučavanje gledaju kao na gubljenje novca i vremena. Idealnim zaposlenicima smatraju one koji su upućeni i spremni od prvog dana. Kako biste se makar djelomično približili tom idealu, naglasite jednu ili dvije stvari s kojima možete početi od prvog dana kako biste dokazali da ste u startu korisni.

Nemojte samo objašnjavati – pokažite svoje sposobnostiPokažite što znate. Ako se bavite programiranjem, napravite simulaciju aplikacije. Ako želite posao u prodaji, kreirajte plan za privlačenje novih klijenata ili objasnite kako biste implementirali marketinške strategije koje tvrtka trenutno ne koristi.

Koristite preporukeU poslovnom svijetu sve se vrti oko poznanstava. Preporuke će vas izdvojiti iz gomile, a poslodavcima najčešće puno znače.

Povucite prvi potezNe morate čekati prilike za intervju ili čekati da se otvore nova radna mjesta. Smislite način kako se susresti s osobom koja ima utjecaja u procesu zapošljavanja tvrtke koja vas zanima i onda krenite s uvjeravanjem. Najbitnije je da toj osobi pokažete da i ona može imati koristi od toga. Odvedite tu osobu na ručak i izložite joj svoje ideje. Pokažite kako možete biti korisni kompaniji. Možete započeti ovako: Volio bih vas odvesti na ručak. Ukoliko su vam moje ideje grozne, barem ste dobili besplatan ručak. Ako vam se svide, naučili ste nešto novo. Što imate za izgubiti?

Budite asertivniMnogi poslodavci su loši pri intervjuima. Nekima ne ide, a neke to jednostavno ne zanima. Zato biste trebali pronaći način kako da im olakšate. Budite direktni – objasnite što znate, navedite svoje iskustvo. Nemojte se bazirati na to koliko bi vama značio taj posao, već na korist koju će tvrtka imati od vas. Pokažite da vam je to izazov.

Pitajte za posaoAko stvarno želite posao, tražite da vam ga daju. Nemate što izgubiti.

25. travanj 2024 01:09