Znanja
StoryEditor

9 stvari koje biste željeli sugerirati kandidatima za posao

01. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Za vrijeme intervjua za posao, obje strane kažu mnogo informacija o sebi i svojim željama.

Postoji, međutim, neke stvari koje poslodavci žele reći kandidatima za posao, čak i prije nego počne sam intervju. Ukoliko tražite posao, nije ih naodmet imati u vidu.

Želim da se svidiš ljudima

Prirodno je da želite raditi sa simpatičnim ljudima. Zbog toga biste ponekad kandidatima željeli sugerirati da budu nasmiješeni, da gledaju u oči i budu puni entuzijazma.Čak i ako kandidat ima najbolje kvalifikacije, jako je bitno da bude ugodna osoba i da je ostalim zaposlenicima ugodno u njegovom prisustvu.

Prije nego kažeš da želiš ponuđeni posao, saznaj sve detalje

Naravno da je poželjno da je kandidat zainteresiran za posao, ali je najpametnije najprije pitati za uvjete rada. Možda posao podrazumijeva radni tjedan od 60 sati ili se 80 posto posla odnosi na poslovna putovanja.Koliko god se kandidat potrudi i istraži tvrtku, ipak ne može znati sve detalje.

Želim da se istakneš…

Jednom kada intervjuiranje završi, zbog velikog broja prijava jako je teško prisjetiti se svih kandidata.Vjerojatnije je da će se poslodavac prisjetiti dojma o osobi, nego liste znanja i kvalifikacija koje posjeduje. Zato nije čudno kada poslodavci potencijalne kandidate oslovljavaju sa ‘lik koji je odrastao u Rumunjskoj‘ ili ‘žena koja se bavi triatlonom‘.Ukratko, ljude koji se nečim ističu lakše je zapamtiti. To nešto može biti neobičan hobi, zanimljiv modni izričaj ili neka zanimljiva crtica iz karijere.

...ali ne negativnim osobinama

Negativne informacije ili negativan dojam lakše je zapamtiti. Neki se kandidati vole žaliti na svoje trenutne poslodavce, suradnike, kolege ili klijente.Poslodavci bi možda više voljeli čuti zašto žele novi posao, nego zašto mrze trenutni ili stari.

Želim da postavljaš pitanja koja te zaista zanimaju…

Jednako kao što poslodavce zanimaju kvalifikacije kandidata kako bi zaključio odgovara li profilu zaposlenika kakvog traži, kandidati bi također trebali postavljati pitanja o poslu za koji se natječu jer će tako znati mogu li se snaći na takvom radnom mjestu ili ne.

...ali samo ako su povezana s poslom

Nije preporučljivo u startu postavljati pitanja o godišnjem odmoru ili kašnjenju na posao. O tome se razgovara nakon što se ustanovi da je kandidat prava osoba za ponuđeni posao.

Želio bih da kandidati dođu s nekim ‘projektom‘

Pozitivno je kada kandidati na razgovoru prilože neki projekt koji bi pokazao kojim vještinama i znanjima raspolažu.S obzirom da svaki novi zaposlenik predstavlja ulaganje od prvog dana na poslu, korisno je znati da se na izvršavanje nekih zadataka može računati od prvog dana.

Pitajte za posao i dajte obrazloženje

Ako kandidat nema dodatnih pitanja o poslovnoj ponudi, treba jednostavno reći da želi posao koji se nudi. Uz to, bitno je obrazloženje – nebitno je li riječ o tome da voli raditi u timu ili mu odgovaraju poslovna putovanja, bitno je da je objašnjenje smisleno.

Popričajte nakon intervjua

Svaki poslodavac cijeni kratak razgovor pred sam kraj intervjua. Najjednostavnije je izraziti zadovoljstvo zbog upoznavanja ili sugerirati otvorenost za neka dodatna pitanja. Ipak, ono što izdvoja kandidate jest razgovor o nekoj temi koja je iskrsnula tijekom intervjua, ali to može biti i nešto vezano uz hobi koji vas povezuje. Što prirodnije intervju završi, veće su šanse za zapošljavanjem.

27. travanj 2024 02:47