Znanja

Ako vaše poduzeće nešto radi odlično, svi trebaju znati za vas

Avatar

I hrvatski poduzetnici moći će se uskoro natjecati za European Business Awards (EBA), koji se već osam godina zaredom održava na europskoj poslovnoj sceni. U Hrvatsku ga dovodi revizorska tvrtka Hodicon.

• Što je European Business Awards (EBA)? Tko ga dovodi u Hrvatsku?

– EBA je prestižno natjecanje prepoznato diljem Europe, koje ističe najbolja europska poduzeća, prepoznaje i nagrađuje izvrsnost i inovativnost diljem europskoga poslovnog društva. U prilog tome koliko je EBA veliko natjecanje govori prošlogodišnja statistika: sudjelovalo je oko 17.000 organizacija iz 30 europskih zemalja, kumulativ prihoda svih natjecatelja iznosio je više od 1000 milijardi eura s ostvarenim profitom od oko 50 milijardi eura te s dva milijuna zaposlenih. Glavni cilj EBA-e je prepoznati najbolja poduzeća u Europi te omogućiti svim europskim poduzećima, bez obzira na veličinu, učenje od najboljih te osnaživanje poslovnih odnosa da bi se stvorilo snažno europsko poslovno društvo. Mogućnost da ove godine poduzeća iz Hrvatske sudjeluju u tako prestižnom natjecanju pružio je RSM, jedna od vodećih svjetskih mreža, čiji djelokrug poslovanja obuhvaća reviziju, poreze i poslovno savjetovanje, a koja je ujedno i sponzor nagrada.

• Koji su najvažniji kriteriji za pristupanje i osvajanje nagrade?

– EBA ističe uspješnost i izvrsnost u poslovanju, inovativnost i etičnost kao glavne osobine koje sudionici trebaju imati. Glavna misao vodilja natjecanja jest: ‘Ako tvoje poduzeće radi nešto odlično, svi trebaju znati za tebe’. Ako poduzeće smatra da zadovoljava navedne osobine, pozvano je da se prijavi u deset nagradnih kategorija, što je samo jedan korak do nagrade. Na cjelokupnom putu do nje postoje faze, od prijave, snimanja videouratka, prezentacije vlastitog poduzeća da bi kruna bila svečana dodjela nagrada u nekom od europskih gradova. Za Hrvatsku je glavni koordinator i organizator koji će pratiti i pomagati poduzeća natjecatelje Hodicon, revizorska kuća članica RSM-a, uz podršku tvrtke Infokorp. Važno je napomenuti da smo proveli istraživanje hrvatskih poduzeća te selektirali kandidate, koje ćemo pravodobno obavijestiti o tome. Radujemo se početku i nadamo uspjehu.

• Koji je omjer troškova i koristi za poduzeća koja će se prijaviti?

– Konkretno mogu odmah izdvojiti troškove za natjecatelje, koje usporedno s koristima ocjenjujem minimalnim. Jedan od troškova je izrada videouratka, koji mogu sami snimiti ili izabrati dobavljača. Videouradak objavit će se na službenim stranicama EBA-e, gdje će svi moći pogledati i glasovati za najbolje. Idući trošak je avionska karta zajedno s troškom smještaja prilikom odlaska na predstavljanje vlastitog poduzeća pred uglednim članovima stručnog žirija. Koristi za poduzeća su više nego višestruke, sklapanje novih poznanstava i novih poslovnih kontakta, besplatni medijski prostor kod kojeg moram istaknuti CNN, Wall Street Journal, Financial Times i mnoge druge medijske kuće koje prate cjelokupno natjecanje. Najvažnija korist za poduzeće je predstaviti vlastitu zemlju i postati ponosni vlasnik nacionalne nagrade, a zatim i glavne nagrade na razini Europe. Odlazak na svečanu dodjelu nagradu je vrhunac te je besplatan za dvije osobe poduzeća pobjednika u neku od europskih zemalja, a zadnjih godina to su Turska i Grčka.

Komentari

Komentirajte