Znanja
StoryEditor

Algebra pokreće eLeadership MBA program – Doing Business in Digital Economy

01. Svibanj 2016.

Dvogodišnji diplomski eLeadership MBA studiji na Visokom učilištu Algebra namijenjeni su polaznicima koji već imaju karijeru i žele napredovati kroz stjecanje novih znanja iz ovog područja s jedne, ali po prvi puta, otvara i mogućnost hrvatskim prvostupnicima 3-godišnjih poslovnih studija da kroz ovakav MBA program steknu i diplomu stručnog specijalista.

Visoko učilište Algebra od ove jeseni u svoj sustav pripaja International Graduate Business School Zagreb (IgBS) te uvodi diplomske MBA studije eLeadershipa koji će kombinirati stjecanje poslovnih vještina i primjenu suvremenih tehnologija u poslovanju. IgBS studiji u Hrvatskoj se provode od 2004. godine, kada je školu osnovao Ekonomski institut Zagreb uz inicijalnu pomoć američke vlade, u u suradnji s američkom Kelley School of Business, no pripajanjem IgBS-a Visokom učilištu Algebra napravljena je potpuna revizija cjelokupnog programa te je on osuvremenjen i usklađen s aktualnim potrebama digitalne ekonomije. Modernizacija programa napravljena je upravo u suradnji sa spomenutom poslovnom školom Sveučilišta u Indiani, pri čemu valja naglasiti da Kelley School of Business po Bloombergovom rangiranju spada u "Top 5" američkih poslovnih škola.

Dvogodišnji diplomski eLeadership MBA studiji na Visokom učilištu Algebra namijenjeni su polaznicima koji već imaju karijeru i žele napredovati kroz stjecanje novih znanja iz ovog područja s jedne, ali po prvi puta, otvara i mogućnost hrvatskim prvostupnicima 3-godišnjih poslovnih studija da kroz ovakav MBA program steknu i diplomu stručnog specijalista. I jednima i drugima dovršetkom ovakvog MBA studija otvaraju se vrata prema pozicijama poslovnih lidera na kojima će se do 2020. u Europskoj uniji stvoriti više od 200 tisuća radnih mjesta za tzv. eLeadere – menadžere u digitalnoj ekonomiji. Cijena po godini je šest tisuća, odnosno 8750 eura, ovisno o načinu pohađanja.

- Jedan od glavnih izazova koji se pojavljuju u svim strategijama Europske unije jest upravo kako popuniti nedostatak u pogledu akademski obrazovanih profesionalaca koji posjeduju poslovne vještine pomoću kojih mogu razvijati poslovanje, ali istovremeno u poslovnim procesima znaju primijeniti suvremenu tehnologiju, disruptivne modele razmišljanja i poslovanja, te poticati svoju okolinu na inovativnost. Razvojem novih programa koje ćemo provoditi u sklopu IgBS-a, a uz pomoć američkih profesora, želimo pomoći poslovnim ljudima da lakše transformiraju svoje poslovanje u uvjetima digitalne ekonomije odnosno, ukoliko se upuštaju u poslovne poduhvate, da ih temelje na disruptivnim modelima poslovanja, naglasio je Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra.

Specifičnost novih MBA programa koje će provoditi Visoko učilište Algebra i IgBS, uz potporu Kelley School of Business, leži u činjenici da je Visoko učilište Algebra prva hrvatska visokoškolska institucija koja je uspješno provela izbor u zvanje osamnaest vrhunskih američkih nastavnika, koji ujedno redovno stječu iskustva kao konzultanti na projektima u gospodarstvu, a koji će redovito držati predavanja iz pojedinih kolegija na ovim MBA studijima. Međunarodno povjerenstvo hrvatske Agencije za znanost i visoko obrazovanje provelo je evaluaciju i akreditaciju ovih programa kao diplomskog studija te će po njihovom završetku polaznici stjecati 120 ECTS bodova i diplomu magistarske razine.

- Budući eLeaderi, što je termin koji ćemo sve češće čuti, osim poslovnih znanja vezanih uz vođenje tvrtki morat će imati i čvrsta, vertikalna znanja iz digitalnih područja, odnosno moraju dobro razumjeti i tehnološke aspekte informacijskih tehnologija i njihovu poslovnu primjenu. IgBS je sada dio Visokog učilišta Algebra a MBA programi koje smo razvili predstavljaju jedinstven spoj naprednog kurikuluma, programa koji će predavati i američki profesori, lokalnih znanja koje pružaju najbolji hrvatski stručnjaci te prilike za sjajan networking unutar MBA zajednice u Hrvatskoj. eLeadership ključna je komponenta Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta Europske unije za koje se procjenjuje da bi mogla gospodarstvu donositi i 415 milijardi eura godišnje – samim time, vladat će velika potražnja za ovim profesionalcima, naglasio je Robert Kopal, prodekan za istraživanja i razvoj Visokog učilišta Algebra.

Tijekom dvije godine studija, polaznici MBA programa slušat će i polagati ukupno 18 kolegija, od kojih je polovica iz područja poslovnog upravljanja (menadžmenta), a polovica iz područja digitalnog upravljanja, odnosno eLeadershipa (hrv. eVođenje). Neki od kolegija koji su upravo vezani uz eVođenje su upravljanje informacijskim sustavima u modernim organizacijama, strateško upravljanje u području tehnologije i inovacija, upravljanje rizicima i sigurnošću u IT-u, upravljanje IT uslugama i razvoj novih proizvoda. U Europskoj uniji trenutačno postoji 56 studijskih programa koji zadovoljavaju kriterije obrazovanja digitalnih lidera, eLeadera, koji uključuju strateško vođenje, razumijevanje digitalnih tehnologija i razumijevanje poslovanja – od čega su tri magisterija za rukovoditelje i samo 4 MBA programa.

24. travanj 2024 18:27