Znanja
StoryEditor

Banke nude do 25.000 eura i dodatni paket usluga

04. Travanj 2013.

Vrijeme upisa na fakultete se približava, a osim zaokupljenosti državnom maturom buduće studente i njihove roditelje muči još jedan ‘detalj‘ o kojem također treba razmišljati na vrijeme.

Kako platiti studij, posebno želite studirati na nekom od privatnih hrvatskih fakulteta ili u inozemstvu? Problem je moguće riješiti uzimanjem studentskog kredita u nekoj od većih hrvatskih banka u maksimalnom iznosu od 25 tisuća eura. U svijetu je uobičajena praksa studirati na kredit, a u Hrvatskoj kredit za školovanje mogu dobiti i srednjoškolci, polaznici privatnih škola. Porast zanimanja za studentske kredite bilježe najveće hrvatske banke Erste, PBZ, Zagrebačka i HPB. Hrvatska poštanska banka primjerice je u 2012. odobrila 12 posto više studentskih kredita nego u pretprošloj godini. Neznatno su različiti uvjeti kreditiranja od banke do banke, mala je razlika u kamatnoj stopi i visini odobrenog kredita, vremenu i načinu otplate te instrumentima osiguranja, tek su nešto veće razlike u uvjetima vraćanja kredita. Banke ne vrše selekciju studenata prema ‘perspektivnim i neperspektivnim’ budućim zanimanjima pa kredit može, pod jednakim uvjetima, dobiti student elektrotehnike, informatike, medicine, farmacije, dramaturgije ili sociologije…

Povoljni uvjeti Erste banka je tijekom 2012. godine odobrila 5,1 milijuna kuna kredita za školovanje, čiji je prosječan iznos bio oko 6.000 eura. U toj banci odobravaju iznos kredita za školovanje do 25 tisuća eura, radi se o Erste Club kreditima koji su samo dio palete proizvoda te banke namijenjenih onima od 15 do 26 godina starosti koje objedinjuje Erste Club za mlade. Namijenjeni su za plaćanje troškova školarine studiranja na dodiplomskim i poslijediplomskim studijima u Hrvatskoj i inozemstvu te financiranje troškova školovanja; smještaj, prehrana, studijska putovanja, udžbenici i oprema, kao i za troškove privatnih škola i vrtića, te stručnih edukacija i tečajeva. Do 50 posto iznosa kredita odobrava se za nenamjensko korištenje ukoliko se kreditom financiraju troškovi školarine i školovanja.

Kamatna stopa za Erste Club kredite za školovanje kreće se od nominalnih 5,75 do 6,25 posto, za kredite s fiksnom kamatnom stopom, ovisno o ocjeni kreditne sposobnosti te statusu klijenta. Maksimalan je rok povrata kredita do deset godina. Kredit se može koristiti tijekom cijelog studija uz plaćanje interkalarne kamate samo na iskorišteni iznos. Povrat kredita počinje nakon isplate u cijelosti ili prema ugovorenom datumu, a za iznos veći od deset tisuća eura traže se dodatni instrumenti osiguranja.

Za školarinu, sport i putovanje HPB odobrava najviše 20 tisuća eura za tri vrste kredita: kredit za školarinu, kredit za znanje, sport i putovanje te lombardni kredit za studente. Kredite je moguće podići samostalno ili u sklopu paketa HPB Diplomac i Diplomac+. 

- Kredit za školarinu odobrava se uz valutnu klauzulu u iznosu od 700 do 20.000 eura po kamatnoj stopi od 6,29 posto s rokom otplate od jedne do osam godina te s počekom do šest mjeseci. Namijenjen je plaćanju troškova upisa u privatnu srednju školu, na preddiplomski, diplomski ili poslijediplomski studij u zemlji i inozemstvu, te troškove dodatnog obrazovanja čija cijena prelazi 1.500 eura.Studentski kredit za znanje, sport i putovanje je dugoročni, odobrava se u iznosu od dvije do 12 tisuća kuna s rokom otplate od šest do 24 mjeseca i kamatnom stopom od 5,99 posto. Namijenjen je plaćanju troškova dodatnog obrazovanja u zemlji i inozemstvu, kupovini računalne, sportske ili rekreacijske opreme ili za putovanje. Lombardni kredit za studente odobrava se u kunama uz valutnu klauzulu i uz zalog oročenog pologa u eurima. Kredit je moguće otplatiti jednokratno u roku do tri godine ili tijekom deset godina u mjesečnim ratama.

Fleksibilno vraćanje Za PBZ Educa kredite, namijenjene plaćanju troškova srednjoškolskog obrazovanja, svih stupnjeva studija te specijalističkih studija u zemlji i inozemstvu, iznosa do 15 tisuća eura banka ne traži dodatni instrument osiguranja. Obvezatan je za kredite većeg iznosa, a maksimalni je 25 tisuća eura. Kamtna stopa iznosi 6,32 posto, rok otplate kredita je do 10 godina s mogućnošću počeka do 12 mjeseci. Dužnik odabire hoće li kredit otplaćivati u jednakim mjesečnim ratama ili kroz četiri otplatna razdoblja. Vraćanje kredita je fleksibilno, tako da se glavnica može početi otplaćivati po završetku studija. Maksimalan rok korištenja kredita jednak je trajanju redovnog studija ili privatnog srednjoškolskog programa, odnosno najduže šest godina, izuzev za jednokratno korištene kredite.

I Zagrebačka banka bilježi porast zanimanja za kreditima redovnim ili izvanrednim studentima. Kredit za plaćanje školarine odobrava se u iznosu do 20.000 eura uz kamatnu stopu od 6,70 posto, a kredit za financiranje troškova života u mjesečnom iznosu do 700 eura uz kamatnu stopu od 6,90 posto uz rok otplate do 10 godina. Otplata kredita počinje tek po završetku studija i iskorištene odgode, počeka otplate.

I još ponešto Osim kredita, banke imaju i druge proizvode namijenjene studentima kao što su kreditne kartice s limitom, tekući računi s dopuštenim prekoračenjem s kamatom nižom od uobičajene. Zagrebačka banka u ponudi ima MasterCard Student karticu u sklopu paketa Student Lepeza, a nedavno je pokrenula Facebook stranicu Zaba Referada na kojoj studenti mogu pronaći sve odgovore na financijskim pitanja. 

PBZ nudi i PBZ Indeks plus studentski paket u sklopu kojeg studenti imaju tekući račun s dopuštenim prekoračenjem od tisuću kuna i kupnju na rate rate bez kamata te American Express® Start Card. Erste Club paket sadrži žiro-račun, Erste SMS i Maestro karticu, te usluge elektroničkog bankarstva i Diners Club studentsku karticu. Studentima korisnicima HPB paketa Diplomac+ na raspolaganju je MasterCard revolving kartica, ili Visa.

25. travanj 2024 16:10