Znanja

Blogeri su najbolji prijatelji početnika u poslu

Startupi i blogeri se vole. Čemu tolika ljubav, jasno je svakom čitatelju koji prati neki globalni ili regionalni blog posvećen IT industriji, kulturi weba 2.0., društvenim mrežama i tim mladim, dinamičnim i poduzetnim novopečenim tvrtkama koje pokušavaju progurati svoja softverska rješenja.

Naime, konkurencija među njima nikad nije bila veća. Prema nekim računicama, u Hrvatskoj trenutačno 200-ak malih IT ‘startupa’ razvija nekakve aplikacije i programska rješenja, prije svega za mobilni segment (aplikacije za mobilne telefone) i internet. Područje njihova angažmana varira od zabave, turizma, poljoprivrede do rješavanja praktičnih problema u mobilnom bankarstvu i internetskoj trgovini. Na takvu tržištu teško je na sebe skrenuti pozornost ulagača i potencijalnih kupaca. S obzirom na to da većina velikih medija nije spremna davati skup medijski prostor tvrtkama koje će možda uspjeti, a možda neće; možda imaju poslovni plan ili nemaju; nešto ‘kemijaju’ po garažama, ali zapravo nisu sigurne kad bi to ‘nešto’ bilo u konkretnoj fazi itd., glavni igrači u tome medijskom svijetu postaju internetski blogovi koji upravo njih pomno prate. U Hrvatskoj je jedna od takvih stranica Netokracija.com, blog, kao što kažu njegovi blogeri, posvećen svim tim novim, kul trendovima na tržištu.

Povratne informacije – Netokracija je mnogo brža i orijentirana je na blogerski pristup koji podrazumijeva čvrsto stajalište i stručnost autora te karakter i subjektivnost blogera, zato je sadržaj mnogo zanimljiviji i korisniji čitatelju – kaže o ‘netokratskom’ pristupu temama osnivač i glavni urednik Netokracije Ivan Brezak Brkan uoči lansiranja nove Netokracije. Naime, Netokracija je od ovog tjedna s novim logom i u posve novom ruhu koji su dizajnirali Lucijan i Emanuel Blagonić dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku, ali i u regionalnim izdanjima za tržište Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore te Makedonije. ‘Startupovima’ iz cijele regije nerijetko su upravo blogovi poput Netokracije prvi dodir s bilo kakvim medijskim plasmanom. Vlasnicima ‘startupa’ takvo je praćenje veoma važno zbog razloga.
– Netokraciju prate vodeći regionalni, europski i američki investitori, potencijalni partneri ‘startupa’ te najkvalitetniji napredni korisnici. ‘Startupu’ to znači pristup mreži ljudi koji mu mogu pomoći u bližoj i daljoj budućnosti. Komentari na njihov rad i proizvod najbolji su način da dobiju ključne povratne informacije za razvoj proizvoda i tvrtku koja doista zarađuje – kaže Brezak Brkan.
Da bi se, dakle, na internetskim blogovima pisalo o ‘startupu’ , vlasnici, koji uglavnom nemaju proračun za plaćanje profesionalnih PR agencija i medijskih kozultanata, trebaju znati zainteresirati blogere za svoju priču. Upravo su o toj temi razgovarali predstavnici velikih globalnih blogova The Next Web i Mashable na okruglom stolu koji je Netokracija organizirala u sklopu natjecanja ‘startupova’ Startup Live Split.

Kako izboriti mjesto Naime, za interes velikih globalnih blogova treba se znati izboriti, ali zato je i nagrada velika, iako nije odmah vidljiva. Naime, prije pet-šest godina, kad bi veliki blog pokrio ‘startup’, nagrada za tu mladu tvrtku bilo je mnogo internetskog prometa na stranicama. Danas se to više ne događa automatski. Međutim, ‘startupovi’ se trebaju truditi jer blogove, napominje Brezak Brkan, prate ulagači.
Međutim, neće svaki ‘startup’ naći svoje mjesto pod medijskim blogovskim suncem. Naime, oni možda svojim angažmanom pokriju oko pet posto od ukupnog broja ‘startupova’ koji im nude svoju priču, tvrdi Patrick de Laive, suosnivač bloga The Next Web, a Stan Schroeder, europski urednik Mashablea, kaže da ih je još manje. Schroeder objašnjava da je široko čitateljstvo teško zainteresirirati za male i lokalne ‘startupove’. U načelu, to se može uglavnom u dane kad nema velikih vijesti. Da bi si povećali izglede za objavu, ‘startupovi’ trebaju imati na umu nekoliko pravila. Elektroničke poruke koje šalju moraju biti osobne, nikako generičke. Također, kaže Schroeder, trebaju znati komu pokušavaju plasirati svoju priču i provesti svoje istraživanje o ljudima koji rade na blogu, a zatim koncizno i jednostavno reći o čemu je riječ.
– Važno je imati vijest. Bilo da je riječ o lansiranju novog proizvoda, nove verzije bilo izlasku na novo tržište, nešto treba biti vijest. Blogovi su u tom smislu slični bilo kojemu tradicionalnome mediju. Oni također trebaju potaknuti interes među publikom. Istaknuo bih da je veoma važno i to stvari da pišete dobrim jezikom. Ako ne možete, potražite stručan savjet jer loš jezik znatno smanjuje izglede – objašnjava Schroeder.

Pravila ponašanja E-poruka od deset rečenica već je vrlo duga. Treba biti kratka, najviše jedan odlomak. Međutim, to ovisi o vrsti vijesti. Ako je netko redizajnirao svoju stranicu, to nije vijest za tri kartice teksta. Međutim, ako lansira nov proizvod, to je zanimljivije. Najlošije od svega jest ako se ‘startup’ pokušava izboriti da se o njemu piše pa blogu pošalje e-poruku o novom projektu i napomene: ‘Hej, evo našeg proizvoda, netko drugi je već pisao o tome.’ Ili čak postavlja uvjete o trenutku objave vijesti kako bi je istodobno objavilo što više blogova, od kojih onda nijedan nema ekskluzivu. Ivan Brezak Brkan savjetuje da je bolje ponuditi ekskluzivnu vijest koju će zatim bloger obraditi tako da bude izvrsna nego gubiti vrijeme s vjesticama koje idu svima i od kojih onda nitko nema mnogo koristi. Embargo je u redu ako ste Google, ali ako ste malen ‘startup7, bolji je pristup odabrati medij ili blog po svom izboru i dati mu ekskluzivu.
Izgledi su još veći ako ‘startup’, primjerice, uključi i video o radu proizvoda. Blogeri također savjetuju ‘startupovima’ da što više i kad im se god pruži prilika slobodno razgovaraju s predstavnicima medija. Uvijek mogu dobiti zgodnu uputu i savjet, a i upoznavanje i izgradnja uzajamnog povjerenja korisna je strategija i jednima i drugima.

Komentari