Znanja
StoryEditor

Britanci žele hrvatsku potporu zahtjevu za promjene u EU

06. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

U organizaciji Instituta za inovacije i Školske knjige održano je šesto predavanje u seriji Thinkers‘ Impact na kojem je gostovao britanski veleposlanik u Hrvatskoj David Slinn. Tema je bila budućnost Velike Britanije u Europskoj uniji s obzirom na trenutačno stanje.

Slinn je odmah odbacio mogućnost da Britanci napuste Uniju, istaknuvši da je vlada Davida Camerona proeuropski orijentirana unatoč problemima s kojima se susreću.

– Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje čvrsto u srcu Europske unije i želi raditi s Hrvatskom na korist svih u Uniji. Kako bismo ostvarili naše ciljeve, Ujedinjeno Kraljevstvo zauzimat će se za reforme, a nadamo se da će Hrvatska iskoristiti svoje teško zasluženo mjesto za europskim stolom da nam pomogne u ostvarivanju promjena – rekao je Slinn.

Dodao je da se treba posvetiti definiranju zajedničkih ciljeva, ali i ostaviti autonomnost državama u nekim stvarima. Pohvalio je Hrvatsku kao dobar primjer suradnje u sklopu institucija, iako i sam zna da proces ulaska nije bio lagan. I dalje će podupirati Hrvatsku, a u nekim pitanjima slaže se i s drugim zemljama članicama.

– Podupiremo ideju Nizozemaca da se europska politika provodi samo ondje gdje je nužno, a nacionalna gdje god je moguće. Zajednička politika potrebna je u područjima poput energetike, zaštite okoliša te u sklapanje trgovinskih ugovora, a s druge strane, gdje god je moguće, odluke trebaju donositi nacionalni parlamenti, ali u okviru smjernica Europske unije. Ako budemo previše ograničeni, nećemo moći parirati drugim brzorastućim tržištima te će na kraju BDP padati, kao i ono što se najviše osjeća, standard – objasnio je Slinn britanska stajališta.

Premalo investicija

Iako se u Hrvatskoj polako pojavljuju i britanski investitori, riječ je o još relativno malo konkretnih investicija. To je zapravo potrebno Hrvatskoj, smatra Slinn te dodaje da se investicijska klima u našoj zemlji polako okreće nabolje.

– Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji sigurno je izazvalo veliko zanimanje jer sada smo dio istog tržišta. Nešto tog interesa pretvorilo se u još veći interes, nešto u ugovore, ali to još nije dovoljno. Tržište je globalno i nema milosti. Bit je svega učiniti sebe konkurentnijim. Ako investitor čeka odgovor dva mjeseca, otići će nekamo drugdje, konkurenciji – smatra Slinn.

Osim tvornice baklava, koja je svečano otvorena, radi se na realizaciji još jednog projekta iz područja energetike, objasnio je Slinn te dodao da treba razmišljati o tome da investitori gledaju uvijek više destinacija i da je u njihovu slučaju vrijeme novac. Treba biti ažurniji i brži u odgovorima kako bi se privuklo investitore. Ulazak u Europsku uniju sigurno je veliki plus, ali to samo po sebi nije dovoljno da se privuku investicije. To je zapravo prvi korak prema tome da se uopće razmišlja o investicijama u vašu zemlju, dodao je. Istaknuo je da i Europska unija mora bolje reagirati u vrijeme globalne krize i promjena, ponajprije sklapajući trgovinske ugovore sa SAD-om i Japanom.

Širiti tržišta

– Radi konkurentnosti EU se treba okrenuti trgovini sa SAD-om i Japanom. Britanija se zauzima za zaključivanje Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) sa SAD-om jer će proširenje trgovine pridonijeti mnogim faktorima u gospodarstvima i EU i SAD-a. TTIP bi bio koristan i za hrvatske inovacije i za farmaceutsku industriju, jer bi Pliva imala pristup najvećem tržištu lijekova na svijetu, i za poljoprivredu, jer bi vina poput graševine mogla naći put do američkih potrošača – objasnio je Slinn.

I sama Europska unija mora biti ekonomski konkurentnija, mora smanjiti troškove i biti učinkovitija, smanjiti administrativne troškove, što će utjecati na porast BDP-a, olakšati online trgovinu te biti dovoljno fleksibilna. Na kraju predavanja Slinn je ponovio da Britanija ne planira izlaći iz Unije te da je budućnost vezana u daljnji razvoj i naprjeđivanje svih institucija.

– Nismo protiv Europske unije, kako neki možda smatraju. Mi smo za nju, ali ne želimo sa strane gledati pogreške koje se čine, već uz svoje partnere želimo postići da Unija bude još bolja i konkurentnija. Hrvatska će uvijek imati snažnog saveznika u Britaniji – zaključio je Slinn.

Institut za inovacije još je jednom uspio okupiti brojne zainteresirane goste na predavanju, a i sami su zadovoljni odazivom i raspravom koja se povela nakon predavanja.

Propitivanje dogmi

Posebna je važnost Thinkers‘ Impact Series u tome što na predavanjima iznimno relevantni sudionici, manadžeri, poduzetnici, znanstvenici, raspravljaju o koristima članstva u EU, rekli su nam iz Institua za inovacije.

Kada su počeli sa serijom predavanja, imali su točan plan što žele postići. U goste su im u sklopu ovog programa i mnogih drugih koje organiziraju došli renomirani svjetski predavači, ali i autoriteti iz drugih područja.

Institut za inovacije aktivno potiče propitivanje postojećih dogmi u koje svi vjerujemo. Obrasci ponašanja i poslovanja uvijek nastaju kao rezultat aktivnosti koje su se u prošlosti događale te često nisu prikladne za buduće izazove. Stoga Thinkers‘ Impact Series ima za cilj pozvati relevantne sugovornike, donositelje odluka u Hrvatskoj, regiji i svijetu, da iznesu svoje viđenje ključnih izazova suvremenog društva. Dosadašnji govornici bile su osobe iz političkog života i gospodarstva.

19. travanj 2024 08:56