Znanja
StoryEditor

Bruce Jenner probio led, brendovi ga slijede u stopu

30. Travanj 2015.
Piše:
sbabic1

Prošli će petak ostati upamćen kao jedan od povijesnih dana televizijske kuće ABC. Njihov šou ‘20/20‘ koji vodi iskusna Diane Sawyer ugostio je bivšeg olimpijca i očuha zloglasnih sestara Kardashian Brucea Jennera, koji je svojom pričom o promjeni spola privukao gotovo 17 milijuna gledatelja, najviše u posljednjih 15 godina.

No osim gledanosti intervju je oborio rekorde po medijskoj pokrivenosti (samo rijetki mediji nisu objavili tu ekskluzivnu vijest), ali i broju komentara na društvenim mrežama. Upravo zbog toga spomenuti je intervju zapravo točka preokreta u borbi za prava i senzibiliziranje javnosti o pitanjima transrodnih osoba. Čini se da je nekako, nakon borbe za prava istospolnih zajednica (priča tu, naravno, nije gotova), napokon došao i red na transrodne osobe, kojih je, procjenjuje se, samo u Americi oko 700 tisuća i koje se na dnevnoj bazi moraju nositi sa svakojakim predrasudama i mržnjom dušobrižničkog dijela javnosti. Jennerov hrabri izlazak iz ormara možda je najviše odjeknuo u svjetskoj javnosti, ali njegovoj borbi ‘da napravi nešto dobro‘ u posljednjih se pola godine pridružuje sve veći broj medija, ali i brendova.

Uspjeh supermodelaPrimjerice, samo nekoliko dana prije ‘the‘ intervjua u medijima se pojavila vijest da Andreja Pejić, inače rodom iz Tuzle, postaje zaštitno lice brenda Make Up Forever te prvi transrodni model kojeg je portretirao Vogue na četiri stranice svibanjskog izdanja. To je zaista velika stvar uzme li se u obzir da su neki stručnjaci s navodnim osjećajem za biznis savjetovali Pejić da ne mijenja spol, već da i dalje igra na kartu androginog modela koji može nositi muške i ženske kolekcije. Kako je objasnila Pejić, tvrdili su joj da je transeksualnost, svojevrsno poigravanje sa spolom, medijima i javnosti zanimljivije, pa i isplativije, zbog čega će joj, ako promijeni spol, karijera vjerojatno propasti. Postane li žena (u fizičkom smislu, jer u psihičkom već jest), svijet će jednostavno izgubiti interes. Od Pejić se zapravo tražilo da bude klaun, intrigira svojom pojavom, ali ne i da bude ono što jest i što oduvijek sanja biti. Srećom, nije ih poslušala te se prošle godine podvrgnula kompliciranim operacijama promjene spola, što se pokazalo, barem zasad, u poslovnom smislu ipak dobrim potezom, jer joj je Make Up Forever ponudio unosan ugovor.No Pejić nije jedini transrodni model kojemu je to uspjelo. Potkraj prošle godine prekrasni brazilski model Lea T postala je zaštitno lice brenda Rendken.

Transrodna djecaLea T svoj je modni debi počela pod patronažom glasovitog dizajnera i kreativnog direktora brenda Givenchy Riccarda Tiscija (njemu u čast slovo T iz umjetničkog imena znači Tisci), koji ju je ohrabrio da ‘istraži‘ svoju žensku stranu. Nakon nekoliko odrađenih ‘gaža‘ za Givenchy 2010., Leu angažiraju i drugi modni brendovi te izlazi na stranicama časopisa poput Voguea ili Lovea. Godinu dana poslije mijenja spol i nastavlja s angažmanima u modnom svijetu. No za razliku od modne industrije koja je vrlo brzo prihvatila transrodne modele (nakon interesa koje je polučilo pojavljivanje Lee i Andreje Pejić u medijima), kozmetička industrija nove je paradigme ljepote nešto sporije prihvaćala. Sve do prošle godine kad se američki brend Redken odlučio pozicionirati kao brend koji slavi različitosti, i to sve uz pomoć novog zaštitnog lica, začuđujuće lijepe Lee T. Redken je s tom odlukom dobio i prilično snažan, a besplatan PR baš kao i brend Clean&Clear, koji je u senzibiliziranju javnosti o životima transrodnih osoba otišao korak dalje, usudio se pokrenuti, za mnoge, kontroverznu temu transrodne djece i tinejdžera. Brojni svjetski stručnjaci slažu se da nema pravila u tome kada će pojedinac početi propitivati svoj rod, odnosno spol. Kako je otkrila jedna psihologica u emisiji Diane Sawyer, najmlađi ‘klijent‘ kojeg je upoznala bilo je dijete od samo 18 mjeseci; curica koja je rečenicom ‘I‘m a boy‘ roditeljima prvi put dala do znanja da ne osjeća da njezin rod, kao patrijarhalni sociološko-kulturni obrazac, ne odgovara njezinu spolu. Neki pojedinci osjete to mnogo kasnije, ali bez obzira na trenutak osvještavanja, zajedničko im je da je to put bez povratka; ako se djevojčica osjeća kao muškarac, u svojoj nutrini; osjeća da je zarobljena u krivom tijelu, to neće s vremenom uspjeti ‘prevaliti‘. Uostalom, tako je nešto izjavio i Bruce Jenner, nekadašnji američki simbol muškosti, rekavši da je cijeli život živio laž (kad je imao devet godina, osjetio je da nešto nije kako treba) i da danas, u svojoj 66., shvaća da više ne može tako živjeti.

Kontroverze prodajuDakle, tim pitanjima, laički rečeno, rane transrodnosti odlučio se pozabaviti tinejdžerski brend za njegu kože Clean&Clear koji je prošlog mjeseca u svojoj kampanji ‘See The Real Me‘ odlučio angažirati djevojčicu Jazz Jennings koja je s procesom promjene spola počela u šestoj godini. Njezini su roditelji u intervjuu za američku televiziju objasnili kako su od početka znali da to nije djetinji hir; ona nije dječak, nju od početka zbunjuje vlastito tijelo. Strahovi da će je odbaciti i maltretirati vršnjaci (statistika o broju samoubojstava zbog nasilja, ubojstava i stope depresije porazna je) motivirali su roditelje da sudjeluju u procesu senzibiliziranja publike, prikažu se kao prosječna američka obitelj kod koje nema ništa nastrano ni devijantno, koja je kao i svaka druga. Ili, kako kaže Jazz u kampanji, ‘Ja sam zaista sretna i ponosna što jesam to što jesam‘. S obzirom na to da veći dio javnosti još smatra kontroverznim pitanja LGBT zajednice, a kontroverze prodaju, ne začuđuje što mnogi mediji, produkcijske kuće, a i brendovi u toj potpori vide priliku za zaradu, bilo prodajom proizvoda ili povećanjem gledanosti.

04. svibanj 2024 03:00