Znanja
StoryEditor

Burno zbog rasta cijena sojine sačme i zrna

16. Srpanj 2015.

Proteklih dana vrlo je burno na Chicago Mercantile Exchange-u posebice za sojinu sačmu i sojine zrno čije cijene konstantno rastu.

U posljednjih mjesec dana cijena sojine sačme je porasla za 30- 35 usd/t ovisno o mjesecu isporuke. Oni koji su bili dovoljno mudri i svoje količine za iduću godinu su već namirili sada mogu opušteno promatrati događanja na tržištu.

Cijela situacija oko Grčke utječe na slabljenje € i jačanje USD što dodatno utječe na cijenu i korigira ju prema gore. Odnos €/$ je i dalje nepovoljan i kreće se oko 1,1.

WASDE izvještaj je također utjecao na porast cijena sojinog zrna. USDA je smanjio zalihe za 2014/2015 što je zapravo količina sa kojom ćemo ući u 2015/2016 godinu.

Kina je krenula u nabavku za 2015/2016 što je dodatno utjecalo na tržište i potaklo dodatan porast cijena.

U sjevernom Peruu kvota je sve bliže ispunjenju. Prema zadnjim brojkama ulov se kreće oko 2,5 milijuna mt dok kvota iznosi 2,58 milijuna mt.

Trgovci procjenjuju da trenutačne zalihe neprodanog ribljeg brašna iznose oko 250,000 mt od 375,000 mt do sada ispunjene kvote.

I dalje cijene na tržištu lagano padaju što ne mora potrajati radi ozbiljne zainteresiranosti Kine za kupovinom. Kina ove godine prilično kasno kupuje radi nepovoljnih vremenskih uvjeta koji su utjecali na uzgajališta škampa, te direktno utjecali na smanjenu upotrebu ribljeg brašna.

Prema izvještajima, najveći potrošači iz EU još uvijek nisu osigurali svoje količine osim Španjolske koja je kupila 300 t. Za zaključiti je da je Peruansko riblje brašno i dalje preskupo za EU potrošače.

15. travanj 2024 17:32