Znanja
StoryEditor

Burza je konačno nakon crvenog prešla u zeleno

23. Listopad 2014.

Proteklog tjedna konačno smo, nakon konstantnog pada proteklih nekoliko mjeseci, svjedočili jačanju cijena na Chicago Mercantile Exchange-u.

Svima onima koji su ugovorili cijene i količine za narednu godinu prije koji mjesec i koji sada očajavaju zbog „visokih“ cijena konačno se nakon dugog vremena pojavilo sunce tj.burza je konačno nakon crvenog prešla u zeleno!

Cijene kukuruza su porazle 5-7 usd/t, sojino zrno za 10-13 usd/t, sojina sačma za velikih 15-20 usd/t, dok je cijena pšenice otišla gore za 7 usd/t.

Američki izvještaj o izvozu objavljen u petak pokazao je ogromne izvozne brojke američkog kukuruza koje u kombinaciji sa manjim postotkom zasijanih površina kukuruza za 2015.godinu rezultiraju višim cijenama u konačnici.

Niske cijene proteklih mjeseci teško će potaknuti farmere da proizvedu masivan urod kukuruza za 2015.godinu. Nitko ne želi zasijati kulturu koja će na kraju donijeti gubitke ili eventualno vrlo malen dobitak.

Mnogi stručnjaci smatraju da je kukuruz dosegnuo svoje dno, istovremeno ne očekuju snažan porast cijena, već stabilne cijene sa blagom intencijom porasta.

Faktor o kojem mnogo ovisi su i događanja u Južnoj Americi, te utjecaj vremenskih prilika na južnoameričke usjeve.

Cijene sojinog zrna i sojine sačme potakle su kupce koji su iznenadno preplavili tržište. Mnogo zbrke su napravili prodavatelji koji su željeli odmah pokriti svoje pozicije i ostvariti profit prije dodatnog porasta cijena.

INFORMA-in izvještaj sadnje za 2015.godinu procjenjuje pad zasijanih površina kukuruza i porast zasijanih površina soje. Farmeri su se odlučili „prebaciti“ sa kukuruza na sojino zrno.

Vremenske prilike u USA su se popravile i farmeri su se ponovno vratili na polja i rade punom parom.

Očekuje se blagi pad cijena sojine sačme na CME-u kako će žetva napredovati tokom ovog tjedna. Trenutno ne postoje razlozi zbog kojih bi cijene ponovno porasle.

Na domaćem tržištu sojine sačme ima sve više, a kupaca sve manje. Trenutačno je moguće robu dopremati iz koparske ili riječke luke.

Također u Kopru se skladišti nama dobro poznata GMO FREE sojina sačma koju nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji koristi samo manji broj potrošača.

Domaći trgovci i potrošači koji su prije ljeta namirili svoje potrebe za 2015.godinu muku muče sa visokim cijena, te razmišljaju o otkazivanju potpisanih ugovora.

04. svibanj 2024 12:32