06. studeni 2014.

Čarobna poslovna riječ je ‘ne‘, ali kako je reći?

lider.media
lider.media

Selekcija je bitna u poslovnom svijetu. Vremena, resursa i energije nemate dovoljno da bi uspjeli pristati na sve prijedloge ili isprobali sve mogućnosti. Zato je reći ‘ne‘ ponekad jedini način da sačuvate toliko dragocjeno vrijeme i energiju za uistinu bitne zadatke.

Evo nekih situacija kada je negativan odgovor jedino rješenje.

1. Ako pristanemo na sve zahtjeve nećemo ih moći sve obaviti jednako kvalitetno, te ćemo tako razočarati mnoge. Uvijek se bolje posvetiti jednom zadatku i obaviti ga na najbolji mogući način, nego uhvatiti se u koštac s njih nekoliko i na kraju svaki obaviti tek polovično. U poslovnom svijetu prioriteti trebaju postojati - znati ih postaviti znači i odbiti nekoga, jer multitasking često nije pametna ideja.

2. Imati kontrolu nad svojim vremenom i poslom, te biti fokusiran apsolutno su nužne karakteristike kako lidera, tako i svakog dobrog radnika. Nemoguće ih je ostvariti bez odbijanja nekih ponuda.

3. Reći ‘ne‘  stvara iluziju moći i važnosti. Suradnici će više početi cijeniti vaše vrijeme i pažljivije birati prijedloge ako vide da ih pomno selektirate i ne pristajete na svaku ideju koja padne nekome na pamet.

Čovjeku kao socijalnom biću, vrlo često je teško izreći ta dva slova. Želimo da nas ljudi vole, želimo pomoći, žao nam je drugoga, želimo pokazati da možemo sve napraviti… Na sreću, postoji mnogo načina kako reći ne.

1. Ne, to nije za mene. Ali mogu vas uputiti nekome drugome

2. Ne, to zasad nije za mene. Ali vidjet ćemo što će biti u budućnosti.

3. Ne, neću učiniti baš tako, no dao si mi dobru ideju za nešto drugo.

Ponekad treba izbjegavati i ovakve odgovore, te na direktan način odbiti prijedloge, no prava mudrost je znati kada pristati na ponuđeni prijedlog, a kada ne. To je ono što čini uspješnog poslovnog čovjeka.