Znanja
StoryEditor

Četiri pretjerano agresivna poteza prilikom traženja posla

14. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Smjelost ima veliku ulogu prilikom traženja posla – prilikom prijavljivanja, umrežavanja, i intervjua.

Međutim, tanka je granica između smjelosti i agresivnog pristupa. Jednom kad prijeđete tu granicu, zapravo si radite medvjeđu uslugu.

Donosimo četiri poteza koja su pretjerano agresivna, kao i savjete kako da ih ublažite:

Ignoriranje pravila umrežavanja

Svi znamo da je umrežavanje ključ pronalaska posla. Međutim, bez obzira na to koliko očajnički trebate posao, treba imati na umu da je umrežavane dugotrajan proces. Masovno slanje zahtjeva na LinkedInu ili odlazak na događaje tog tipa samo kako biste podijelili životopis gomili ljudi neće vas daleko dovesti. Umrežavanje je dugotrajan proces koji zahtijeva promišljena pitanja, slušanje odgovora i strpljivo čekanje na pravi trenutak u kojem možete iznijeti vlastitu molbu.

Preuzimanje inicijative za zakazivanje intervjua

Naići ćete ili ste već naišli na brojne karijerne savjete koji tvrde da odluku o intervju ne treba prepustiti poslodavcima, već da trebate preuzeti inicijativu. Primjerice, neki tvrde da motivacijsko pismo treba dovršiti rečenicom ‘Nazvat ću vas sljedeći tjedan kako bismo dogovorili datum i vrijeme intervjua‘.Stvar je u tome da ta odluka nije na vama, već isključivo na poslodavcu. Puno je bolji blaži pristup, kao što je rečenica ‘Volio bih detaljnije porazgovarati s Vama o radnom mjestu‘.

Izjavljivanje da ste najbolji

Samopouzdanje je izvrsno. Međutim, ako pretjerate, ispast ćete agresivni. Izjave poput ‘Siguran sam da sam najbolji kandidat za posao‘ poslodavcima mogu djelovati odbojno. Možda i jeste najbolja osoba za određeni posao, ali ne morate sami to naglašavati – to bi trebalo biti jasno iz vašeg životopisa.

‘Jesam li dobio posao?‘

Na kraju intervjua poslodavci obično postave pitanje ‘Imate li dodatnih pitanja?‘. Neki su kandidati skloni postaviti pitanje ‘Jesam li dobio posao?‘. Ovakav je pristup poslodavcima najčešće odbojan jer ih stavlja u neugodnu poziciju. Postoje slučajevi u kojima je takav stav poželjan, ali morate prepoznati u kojoj je situaciji takav pristup dozvoljen, a u kojoj pretjeran.

16. travanj 2024 10:03