Znanja
StoryEditor

Četiri savjeta za pomoć pri traženju zaposlenja

13. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Traženje radnog mjesta često je mukotrpan posao. Bilo da ste tek završili srednju školu, fakultet ili pak mijenjate mjesto zaposlenja, vrlo je vjerojatno da vas čeka vrlo stresan period ako ste u potrazi za poslom.

To pogotovo vrijedi za one koji se misle okušati u profesiji za koju nisu prvotno kvalificirani, ili njihov prijašnji posao nije imao nikakve veze s onim čime se sada žele baviti. Kako onda pokazati poslodavcu da ste baš vi prava osoba za takav posao?

Ako se nalazite u ovoj situaciji vrlo je važno da naglasite vještine koje posjedujete, a koje je nekako moguće dovesti u vezu sa željenim zaposlenjem. Također, morate demonstrirati da imate želje i kapaciteta naučiti nove stvari, te da posjedujete dovoljno jaku snagu volje da samostalno radite na ispravljanju svojih grešaka.

Dakle, ovo su četiri osnove stavke koje je potrebno ispuniti kako bi se uspjeli nametnuti u navedenoj situaciji.

1. Svjesnost o svojim vještinama i njihova primjena

Neke diplome poput one s pravnog fakulteta, medicinskog ili diploma inženjera otvaraju sva vrata. Neka druge diplome poput onih iz smjera sportskih znanosti, kriminologije ili politologije neće vam toliko pomoći pri dobivanju željenog zaposlenja. Ne nužno zato jer nemaju težinu ili manje vrijede, već zbog svoje specifičnosti. Poslodavci ne znaju što bi učinili sa takvim zanimanjima u sektoru koji nije specijaliziran za jedno od navedenih zanimanja, te zbog toga olako odbijaju takve kandidate. Upravo tu leži vaša šansa. Poslodavcu demonstrirajte vaše vještine, objasnite kako mu vaše sposobnosti mogu pomoći. Zato dobro proučite plan poslovanja tvrtke gdje se prijavljujete za posao, izaberite ono mjesto gdje smatrate da bi mogli biti potrebni.

2. Stalno učenje

Stalni napredak tehnologije razlog je najvećoj dinamici u kulturi rada još od industrijske revolucije. Sposobnost da neprestano učite nove vještine presudan je uvjet da postanete uspješan zaposlenik 21.stoljeća. Vještina koju ste naučili ove godine, već za par godine može biti potpuno nebitna, zbog toga stalno učenje i praćenje svjetskih trendova neophodno je kako bi ostali konkurentni na današnjem stalno promjenjivom i nepredvidljivom tržištu.

3. Sposobnost vođenja samog sebe

Jedna vrlo bitna vještina koju mnogi posjeduju, no ne znaju prezentirati je sposobnost kako biti sam svoj šef. Radi se o sposobnosti da ste svjesni svojih osjećaja, razmišljanja, te uz to tražite nove načine kako da stalno napredujete kao osoba i kao poslovni čovjek. No bitno je pokazati kako vam ne treba nadređeni, već je vaša snaga volje dovoljna. To je izuzetno atraktivna karakteristika, koja pomaže svakoj kompaniji da uspješnije radi, a nikakva tehnologija ju ne može nadomjestiti ili ju zamijeniti u budućnosti.

4. Prodajte priču

Nemojte samo nabrajati vaše kvalifikacije, već govorite nešto o sebi, svojem načinu rada, prezentirajte se u najboljem svjetlu, ispričajte poslodavcu priču. Znati prodati se može biti presudno pri razgovoru za posao, pogotovo kada se prijavljujete za posao koji nije iz vašeg primarnog sektora i za koji nemate prijašnjeg iskustva.

25. travanj 2024 09:57