Korona i biznis
08. studeni 2014.

Četiri stvari zbog kojih su oni u potrazi za poslom pod stresom – nepotrebno

lider.media
lider.media

Ako tražite posao, velika je vjerojatnost da ste pod stresom.

To je sasvim normalno. Ono što nije toliko normalno jest uzrujavati se oko stvari koje ionako ne mogu pretjerano utjecati na ishod. Ukoliko se nalazite u tom opisu, trebali biste preispitati vlastite prioritete, ako zbog ničeg drugog, onda zbog činjenice da to vrijeme koje provedete analizirajući i živcirajući se, možete puno pametnije iskoristiti.

Uljepšavanje životopisa

Dobro napisan životopis je bitan kotačić u procesu traženja posla, ali to je sve – bitan kotačić. Ostale bitne stavke su umrežavanje, upoznavanje novih ljudi, istraživanje potencijalnih poslodavaca. Dobro iskoristite svoje vrijeme.

Pretjerano objašnjavanje

U današnjem svijetu rada, karijerni putevi su sve samo ne linearni. Što znači da sve više ljudi troši dragocjen prostor na objašnjavanje kako su došli do toga da se prijave za pojedini posao. To je, naravno, bitno, i sigurno ćete o tome raspravljati na intervjuu za posao, ali, do tad, nema potrebe za pretjeranim objašnjavanjem. Radije se fokusirajte na ostavljanje dobrog dojma, naglašavanje vještina i znanja te navođenje iskustva koje je relevantno za prijavu.

Kako osloviti poslodavca?

Došli ste do intervjua i ne želite napraviti niti najmanju pogrešku. Međutim, to ne znači da trebate potrošiti sate i sate opsesivno razmišljajući o sitnicama. Primjerice, o tome kako osloviti poslodavca. Radije se koncentrirajte na bitnije stvari kao što je, recimo, slanje pisma zahvale.

Koliko često održavati komunikaciju?

Postupak je gotov i sad jedino možete čekati. Naravno da ste pod stresom, ali nemojte slati mailove svaka tri sata. Ako je poslodavac rekao da će odluka biti donesena za tjedan dana, onda nakon intervjua pošaljite pismo zahvale i pričekajte tjedan dana prije nego uspostavite komunikaciju. Sve više od toga moglo bi biti percipirano kao dosađivanje.