Znanja
StoryEditor

Cijena kukuruza će prije kraja godine rasti dodatnih 10 do 15 posto

06. Rujan 2012.

Zadnji tjedan mjeseca kolovoza bio je pun uspona i padova po pitanju cijene kukuruza. Početkom tjedna cijena je naglo porasla radi lošeg izvještaja o stanju usjeva kukuruza, te radi preliminarnog izvještaja izdanog od strane Pro Farmera.

Zaključeno je da će na pojedinim područjima prinosi kukuruza biti mnogo manji nego što je prognoziralo Ministarstvo poljoprivrede SAD-a. Prva dva danja posljednjeg tjedna kolovoza cijena kukuruza je porasla za cca.12 USD/mt. Tjedan je završio s padom cijene za iznos porasta jer je na terminskim tržištima prodaja išla loše, stoga su trgovci ostvarili profit na povećanju cijene u ponedjeljak i utorak. Dakle, brojke koje su proizašle iz obilaska usjeva kasnije tokom tjedna, nisu bili tako loše brojke kao što je ranije objavljeno. To je bilo dovoljno da se tržište ‘malo uzdrma‘ jer su neki odmah izjavili da bi prosječni prinosi mogli biti viši. Kao što je i uobičajeno, to je bio slučaj svakodnevne panike koju zatim slijedi automatska kompjuterska prodaja ili kupnja.Kako bi se uzrokovao pad cijena i njihova stabilizacija na toj razini, bit će potrebno poboljšati prinose usjeva.

Također će biti potrebno smanjiti upotrebu etanola, što se za sada ne događa, ili će izvoz morati biti smanjen što se također ne događa na značajnijoj razini. Za sada su sve oči uprte u žetvu kukuruza, kako žetva odmiče diljem SAD-a iznosi prinosa bit će sve značajniji. Najvjerojatnije će doći do velikih oscilacija u cijeni kukuruza radi širenja glasina i činjenica koje se isprepleću na tržištu. Čini se da većina stručnjaka i dalje prognozira rast i poboljšanje situacije oko kukuruza, te su mišljenja da će cijena prije kraja godine porasti za dodatnih 10 do 15 posto.Dodatan porast cijena biti će rezultat izjave Pro Farmera, tvrtke za savjetovanje, da će uslijed jake suše koja je zahvatila većinu zasijanih površina na srednjem zapadu SAD-a, količine usjeva kukuruza i soje smanjiti na najnižu razinu u proteklih 9 godina! Prema predviđanjima Pro Farmera žetva će biti manja za oko 15 posto usporedno sa 2011., te najslabija od 2003. kada je iznosila 10.09 milijarde bušela. Nadalje predviđaju da će prinosi američkog kukuruza biti 120.25 bušela/ha što bi prema navodima američkog Ministarstva poljoprivrede bio najniži prinos u proteklih 17 godina.

 Poražavajući utjecaj najgore suše u SAD-u od 1956.godine, bio je evidentan kada su agronomi naišli na isušena polja i zakržljale usjeve diljem SAD-a.Cijena sojine sačme na CME-u proteklih par dana pada. Oslabljeno novčano tržište i kamatne marže vrše pritisak na tržište. Uragan Isaac je donio puno kiše. Loše vremenske prilike su se pojavile u većem dijelu SAD-a, te šire strahove o daljnjem smanjenju žetve. Proteklih dana fondovi su bili glavni kupci na Chicago Mercantile Exchange-u. Kina je kupila dodatne količine američke sojine sačme dok je dolar dodatno oslabio. Kao rezultat visokih cijena pojavljuju se špekulacije o ‘uništenju potražnje‘.

Na tržištu soje cijene su i dalje enormno visoke, no zaključivanje burze za terminske ugovore za mjesec listopad ukazuje na korekciju cijene prema dolje. Cijena gmo free sojine sačme, FCA Rijeka kreće se oko 600 €/t. Globalno tržište žitarica je postalo nemilosrdno radi visokih cijena svih roba stoga ćemo u narednom razdoblju u Hrvatskoj i dalje svjedočiti propadanju malih, domaćih proizvođača, seoskih gospodarstava, mljekara i farmi koje se već dulje vrijeme bore za opstanak.

18. travanj 2024 13:23