Znanja
StoryEditor

Cijena sojinog zrna mogla bi znatno pasti

19. Prosinac 2013.

Izvješće USDA WASDE nije imalo veliki utjecaj na cijenu kukuruza iako je izvještaj dao naznake laganog porasta cijena. Najveća zabrinutost prošlog tjedna je bila oko situacije kukuruza u Kini i utjecaja na cjelokupan posao dogovoren sa Kinom.

Cijene futures-a u Americi su također pogurnute nizvodno radi zabrinutosti oko poteza američkog Senata koji bi mogao smanjiti proizvodnju etanola i reducirati potražnju za kukuruzom.

Vrijeme u Južnoj Americi je i dalje poprilično dobro za domaće usjeve soje i kukuruza no postoje neka područja koja su izrazito suha te će trebati kišu u narednih nekoliko dana kako dosadašnja suša ne bi imala utjecaja na usjeve.

U slučaju nedostatka kiše u određenim područjima za očekivati je porast cijena ovih žitarica na burzi.

Proteklog tjedna cijena soje je imala jači uzlet no kako se godina bliži kraju nitko više nije pretjerano zainteresiran za kretanja cijena na burzi za prosinac 2013.godine.

Također je cijena za siječanj-ožujak 2014.godine dodatno porasla na što su imale utjecaj i glasine da Kine traži dodatne količine soje za prilično brzu isporuku ove burzovne robe.Sredinom ovog mjeseca u Casablanci je održana konferencija o pšenici na kojoj je jedan od izlagača naglasio puno veće prinose soje po hektaru ne samo u Americi već i u Argentini , Rusiji i Ukrajini.

U budućnosti tržište soje o sojine sačme će također biti uzdrmano kao što je bilo tržište pšenice i kukuruza kada se na tržištu pojavio novi igrač sa Crnog mora.

Iako USDA WASDE izvještaj nije bio pun iznenađenja za soju i sojinu sačmu neki komentari ticali su se sojine sačme u Americi te očekivanih dobrih usjeva za 2014.godinu u Brazilu i Argentini. U očekivanju dobrih brojaka iz Južne Amerike cijene soje i sojine sačme će se teško održati ovako visoko na CME-u.

Pri analizi cijene soje na Chicago Mercantile Exchange-u lako je uočiti da razlika cijene sojinog zrna za početak 2014.godine bila niža za samo 10 USD/mt od cijene za prosinac 2013.godine dok je kod cijene sojine sačme ta razlika iznosila skoro 50 USD/mt. 

Stoga je za očekivati da će cijena sojinog zrna znatno pasti.

25. travanj 2024 07:48