Znanja
StoryEditor

Cijene konačno promijenile smjer kretanja

12. Veljača 2015.

Gotovo sve žitarice i uljarice su „promijenile smjer kretanja“, te nakon duljeg perioda pada cijena konačno su se korigirale. Na tržištu su porasle cijene kukuruza, sojinog zrna i pšenice dok je cijena sojine sačme bilježila blagi pad na Chicago Mercantile Exchange-u.

Nekolicina stručnjaka smatra da je do oscilacija cijena kukuruza došlo radi nepoznanice oko sijanja kukuruza, očekujući brojke USDA o zalihama kukuruza nižima.

Cjelokupno gledajući ne postoje razlozi koji bi uzburkali tržište kukuruza. Trenutno je na tržištu previše navedene robe stoga ne postoji mogućnost manjka radi kojeg bi cijene porasle.

Cijene sojinog zrna također neće ludovati i rasti. Procjena južnoameričkih usjeva raste i povećava se iz dana u dan. Očekuje se da će novi usjevi premašiti i rekordne prognoze usjeva .

Novi USDA WASE izvještaj će postaviti trend na tržištu za narednih nekoliko dana. Nitko ne očekuje iznenađenja u izvještaju …no ponekad USDA iznenadi!

U Peruu se govori o novoj ribolovnoj sezoni na sjeveru, koja će prema svemu sudeći započeti prvom polovinom ožujka i trajati će do svibnja ili lipnja.

Sezona na jugu Perua mogla bi započeti krajem veljače no ovo su za sada samo spekulacije. Mnogo mlade ribe, presitne za ulov, na jugu moglo bi odgoditi početak nove ribolovne sezone.

Što se izvoza tiče, četiri izvoznika predstavljaju 70% cjelokupnog izvoza, a to su: Tasa, Copinca, Diamante i Exalmar dok Tasa i Copinca predstavljaju 49% ukupnog izvoza peruanskog ribljeg brašna. Preostalih 25 manjih proizvođača i izvoznika bori se za 30% posla.

IFFO je objavio zanimljive podatke o Kini. Kina je u 2014.godini povećala uvoz ribljeg brašna za 6,3% naspram 2013.godine. Uvoz peruanskog ribljeg brašna porastao je za 11% i trenutno iznosi oko 49% ukupnog uvoza ribljeg brašna u Kinu. Kina ribu još uvozi is SAD-a ( 9,4%) i Čilea ( 9%). Stoga Peru, SAD i Čile predstavljaju skoro 70% posla.

IFFO također izvještava o pada uvoza ribljeg ulja i to za 30% od strane Kine. U 2013.godini brojka se kretala oko 65 700 t dok je u 2014.godini pala na 46 000 t.

26. travanj 2024 01:57