Znanja
StoryEditor

Cijene kukuruza dosegle "magičnu brojku"

18. Prosinac 2014.

Cijene kukuruza i sojinog zrna su porasle te otišle preko USD 4.00 po bušelu za što mnogi stručnjaci smatraju ‘magičnim‘ brojem koji započinje trend za višim cijenama kukuruza.

USDA WASDE izvješće prošlog tjedna nije donijelo iznenađenja stoga nije imalo prevelikog utjecaja na cijene. Inače WASDE izvještaj za prosinac najčešće ne krije iznenađenja.

Šire se glasine na tržištu kako bi MIR162 GM kukuruz dobio odobrenje u Kini što bi vratilo američki kukuruz na kinesko tržište. Također postoje spekulacije oko Ukrajine i potencijalne nemogućnosti isporuke cjelokupne količine u Kinu. Nagađa se da oko milijun tona kukuruza neće biti isporučeno. Odobrenje MIR162 kukuruza bi bilo od velike koristi za američku proizvodnju. Nitko ne zna koju količini je Kina u stanju uvesti u 2015.godini no bez odobrenja američki kukuruz neće dospjeti na kinesko tržište.

Cijene sojine sačme i zrna proteklih nekoliko dana nisu bile jako uzbudljive iako su cijene skakale +/- 15 usd/mt u danu.

Vremenske prilike u Južnoj Americi su i dalje vrlo povoljne te ne postoji zabrinutost oko usjeva. Promatrajući cijene future-sa i cash-a za travanj/svibanj 2015.lako je uočiti 30 usd/mt niže cijene za isporuku u travnju. Oni koji će moći čekati i biti strpljivi će odugovlačiti sa kupovinom u nadi da će američke cijene pasti i približiti se razini južnoameričkih cijena.

IMPARPE izvještaj u Peruu je vrlo negativan radi situacije sa inćunima i reduciranom zalihom ribe te visokih 84% mlade ribe. IMPARE ne preporuča ribolov u sjevernim i centralnim dijelovima do drugog dijela 2015.godine .

Vlada se još nije službeno oglasila no za pretpostaviti je da će nova sezona započeti tek u travnju/ svibanj 2015.godine.

Kupci su se prebacili na druga tržišta kako bi zadovoljili svoje potrebe za ribljim brašnom . Visoke cijene preostalih malih količina peruanskog ribljeg brašna su natjerale kupce da izbjegavaju navedeno tržište.

Poznato je da Island opskrbljuje Rusiju sa svojim ribljim brašnom. Zbog trenutačnih sankcija došlo je do prekida u poslu stoga Island obzirom na povećanje proizvodnje koristi raspoložive zalihe ribe. Visoke cijene i povećanje proizvodnje natjerati će Island da premosti ove kratkoročne probleme sa Rusijom.

20. travanj 2024 16:23