Znanja
StoryEditor

Cijene kukuruza pale na najnižu razinu u tri godine

10. Listopad 2013.

U Brazilu je počela sadnja soje za 2013/2014 godinu u četiri brazilske pokrajine: Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Goias i Parana. Pokrajina Parana je već posadila 12% usjeva soje, dok su ostale pokrajine tek na 2% u usporedbi sa prošlom godinom radi nepovoljne vlage tla za sadnju.

Općenito, oko 2,8% od očekivanog 2013/2014 usjeva soje je posađeno u odnosu na 3% zasađenih prošle godine kada je sadnja soje i počela relativno sporo. U područjima poljoprivredne ekspanzije na sjeveroistoku Brazila, poljoprivrednici još uvijek čekaju dovoljno vlage u tlu kako bi započeli sa sadnjom nove soje. U drugoj polovici listopada očekuju se pojačane kiše i pljuskovi.

Poljoprivrednici u južnom Brazilu su u jeku sadnje kukuruza za sezonu 2013/2014 . U Parani je više od 50% kukuruza već posađeno dok je u pokrajini Rio Grande do Sul, oko 60-70% kukuruza posađeno. U nekim krajevima sjevernog Rio Grande do Sul, čak 90% kukuruza je zasađeno.

Dok farmeri sade kukuruz suočavaju se sa najnižom cijenom ove robe u protekle tri godine.U pokrajini Mato Grosso koja je najveći proizvođač kukuruza cijene su pale zbog rekordne proizvodnje, manjka skladišnog prostora, niske domaće potražnje,te izrazito visoke cijene transporta do izvoznika i uzgajivača stoke u južnom Brazilu. Troškovi transporta od pokrajine Mato Grosso na sjeveru Brazila do krajnjih potrošača na jugu Brazila su oko 3 usd/bušel.

Za suzbijanje ovih niskih cijena federalna vlada je agresivno kupovala kukuruz iz Mato Grossa putem serija aukcija. Vlada je već otkupila 6,7 milijuna tona kukuruz , te razmišlja o dodatnim aukcijama. Navedene aukcije isplaćuju proizvođaču garantirani minimum po cijeni od 2,90 usd/bušel.

Također se raspravljalo o korištenju viška kukuruza za proizvodnju etanola koristeći kukuruz u prosincu, siječnju i veljači kada šećerna trska nije dostupna.

26. travanj 2024 18:10