Znanja
StoryEditor

Cijene sojine sačme neće imati razloga za ‘uriš‘ prema gore

22. Srpanj 2013.

Proteklog tjedna svi su debatirali o vremenskoj prognozi tj. o vremenskim prilikama ili neprilikama o kojima ovisi kretanje cijene kukuruza. Hoće li krenuti prema gore ili će cijene ipak pasti?

Početkom prošlog tjedna iskazana je zabrinutost kada je izvještaj o stanju usjeva kukuruza pokazao slabi pad cjelokupnog stanja usjeva. Otprilike 65 posto usjeva kukuruza je u vrlo dobrom stanju stoga nema previše razloga za zabrinutost oko kukuruza.Vremenske prilike za narednih 10-tak dana trebale bi biti čak i bolje za usjeve kukuruza stoga će kukuruz dobivati dovoljno sunca.Iako sve izgleda idealno neki komentari predviđaju da USDA je procjena usjeva nešto viša , te da će u konačnici prinos pasti za cca. 5 posto. No još je rano govoriti o definitivnim brojkama.Vremenska prognoza će odrediti cijene kukuruza u nekoliko narednih tjedana stoga je potrebno pratiti vremensku prognozu.

Stari usjevi sojinog zrna i sojine sačme još uvijek kotiraju vrlo visoko, te se pretpostavlja da se situacija neće bitno promijeniti također u narednih nekoliko tjedana.Kašnjenje sa utovarom robe u Brazilu koje zna trajati i preko 60 dana, te potražnja za sojinom sačmom održale su cijene soje na visokom nivou. Jedino nova žetva u Americi može promijeniti situaciju sa opskrbom sojom, te potaknuti kretanje cijena prema dolje.Ništa pretjerano se ne može napraviti po pitanju cijene starog i novog usjeva, kao i kod kukuruza, vremenska situacija odigrati će veliku ulogu. Situacija bi se mogla uvelike promijeniti jedino kada bi Kina iznenada odlučila kupiti pola američkog uroda soje.

Kako vremenska prognoza za narednih 10-tak dana izgleda idealno, cijene sojine sačme neće imati razloga za ‘juriš‘ prema gore, te bi trebale blago pasti dok će cijene starog uroda ostati visoke radi velike potražnje za starim urodom sojinog zrna.

Na domaćem tržištu nema značajnijih promjena što znači da se hrvatski potrošači i dalje opskrbljuju sojinom sačmom iz luke Koper. Prema zadnjim informacijama još je upitno da li će brodovi sa sojinom sačmom uopće pristizati u Hrvatsku i gdje će roba biti istovarena , u riječkoj luci ili na Škrljevu. Druga opcija nikog ne veseli jer donosi komplikacije oko vaganja robe.Kvota za ulov ribe u sjevernom Peruu na snazi je deset dana, te je preostalo preko 100.000 mt slobodnih za ulov. Prema tome izgleda da će kvota biti približno ili ipak u potpunosti ispunjena. Situacija na jugu zemlje nije niti približno dobra gdje je od 400.000 mt kvote do kraja kolovoza za ispuniti ostalo čak 80 posto. Prema izvještajima o trgovini u Peruu, prodaja ribljeg brašna snažno je skočila na čak 60.000 mt prodanih u tjednu. Ovo je pokazatelj što se može desiti kada cijene dođu na prihvatljiv nivo.Kako se bliži svršetak sezone,a prodaja raste zalihe ribljeg brašna se vrlo brzo tope. Prije par tjedana zalihe su iznosile oko 200.000 mt dok se danas procjenjuju na 140.000 mt ili čak na 100.000 mt.Izvještaji iz Kine govore o čišćenju starih zaliha, te potražnji za novim količina peruanskog ribljeg brašna u narednim danima.Iako su cijene bile niže proteklog tjedna očekuje se njihov porast radi povećane potražnje. 

Iva Marđetko Mateš, Vajda Elvit

26. travanj 2024 19:33