Znanja
StoryEditor

Cijene sojine sačme ostaju poprilično visoke

26. Veljača 2015.

Informacije koje su proizašle iz USDA Outlook Foruma proteklog tjedna nisu imale posebnog efekta na tržište žitarica i uljarica. Ukupni učinak je potaknuo porast cijena posebice kod sojinog zrna i sojine sačme više nego kod kukuruza. Krajem tjedna cijene kukuruza su ostale gotovo nepromijenjene, cijene sojinog zrna su porasle za 3-4 usd/mt dok su cijene sojine sačme skočile za visokih 11 -15 usd/mt.

Snažniji porast cijene sojine sačme izraženiji je za bliže pozicije što i ima smisla jer cash cijene neće biti oslabjeti sve dok ne vidimo južnoameričko zrno na tržištu. Stoga dok je USD jedini igrač na tržištu cijene sojinog zrna i sojine sačme ostati će poprilično visoke.

Prema USDA-u spekulira se da će Kina otkazati ugovorene količine u Brazilu i prebaciti se na američko tržište tj.sojinu sačmu u slučaju da isporuke iz Brazila budu kasnile.

Cjelokupni protekli tjedan nije bio pretjerano uzbudljiv po pitanju kukuruza u Americi. Izvoz je bio poprilično dobar, te je ukupni izvoz iznad prosječne razine. Međutim, kukuruz se mora boriti za izvozne pozicije jer sojino zrno puni sve izvozne kapacitete.

USDA očekuje da će izvoz američkog kukuruza porasti sa 40% svjetskog izvoznog tržišta na 45% do 2025.godine možda kao ogranak TTIP programa.

Sljedeći veliki faktor na tržištu žitarica i uljarica u SAD-u biti će planovi sijanja od strane farmera. Očekuje se da će sijanje kukuruza pasti dok će sojino zrno porast. Izvještaj od planovima sijanja izdati će USDA krajem ožujka , a do tada možemo samo spekulirati o brojkama.

Kad smo kod cijena, za očekivati je da će cijene sojinog zrna i sačme i dalje nastaviti rasti narednih nekoliko dana, dok će cijena kukuruza pokušati pratiti uzlazni trend cijena soje.

Rani izvještaji iz Perua govore o visokom postotku mlade ribe. U ožujku će situacija biti ponovno analizirana i nadajmo se da će rezultirati sa novom sezonom ribolova na jugu.

Tržište u Peruu je trenutačno vrlo mirno, Kinezi su na novogodišnjim praznicima. U Europi se šuška o padu cijena ribljeg brašna no radi premalo dostupnih informacija teško je bilo što potvrditi.

18. travanj 2024 23:11