Znanja
StoryEditor

Cijene sojinog zrna su bile poprilično visoke

12. Lipanj 2013.

Prošli tjedan je za cijene kukuruza i soje protekao mirno na burzovnom tržištu u Chicagu.

Stručnjaci za kukuruz smatraju da su će se cijene starog uroda vratiti čim dotaknu dno od 6,50 USD/bušel. Još uvijek postoje kašnjenja u sadnji na nekim područjima. Trgovci su zabrinuti jer će preostalih 10-tak % površina na kojima nije posijan kukuruz prebaciti na sadnju soje.

Očekuje se da će izvještaji pokazati kako je 95-96% površina posijano stoga se ne očekuje da će preostalih 4% značajnije utjecati na cijenu.Ovog tjedna očekujemo još jedan USDA izvještaj koji će se osvrnuti na potražnju i potrošnju.Osim navedenih čimenika, vremenske prilike/neprilike će formirati cijene kukruza za narednih nekoliko dana.

Cijene sojinog zrna su bile poprilično visoke proteklog tjedna . Početak novog tjedna donio nam je blaži pad od cca.3-4 usd/st ovisno o mjesecu isporuke, što ne utječe značajnije na kranju cijenu.

Od novog USDA izvještaja se očekuju reducirane brojke o proizvodnji u sezoni 2013/2014.Niža proizvodnja bi trebala pomaknuti cijene prema gore za soju i sojine produkte. Za sada možemo samo pričekati objavu izvještaja, te pričekati reakciju tržišta. Nakon toga se ponovno možemo početi brinuti oko vremenske prognoze...

Na tržištu ribljeg brašna, ulov u Peruu je blizu 900 000 mt što iznosi približno 210 000 t ribljeg brašna. Loše vremenske prilike su zamalo zaustavile ulov ribe, te svele ribarske brodice na minimum. Ovo je pravi prikaz što loše vremenske prilike mogu učiniti!

Peruanski proizvođači su zabrinuti radi Kine koja ne pokazuje nikakv interes tj. radi loših vremenskih prilika u Kini ne postoji potražnja za ribljim brašnom. U Peruu na skadištu postoji oko 125 000 t neprodanog ribljeg brašna. Kako nema zainteresiranih kupaca očekuje se da će cijene pasti.

U Skandinaviji su zabrinuti radi kasnog pojavljivanja pješčanih jegulja koje čine osnovu za riblje brašno u ovom periodu izlova. Špekulira se da pješčane jegulje kasne ove godine radi hladnog proljeća. Njihovo kasno pojavljivanje utječe na proizvodnju ribljeg brašna i na cijene koje se ne mijenjaju.

Na domaćem tržištu nema značajnijih novosti. Iako je 1.srpanj pred vratima nadležno Ministarstvo nije izdalo naputke i prilagođeni Pravilnik za uvoz i stavljanje na tržište gmo hranu za životinje.Stoga robe u Rijeci i dalje nema, pa će domaći proizvođači nažalost morati posegnuti do Kopra kako bi namirili svoje potrebe za sojinom sačmom i tako nastavili proizvodnju.

24. travanj 2024 01:00