Znanja
StoryEditor

Creative Fields omogućio studentima praksu i korištenje programskim alatom

03. Rujan 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Suradnja između akademske zajednice i realnog sektora možda još uvijek nije u punom zamahu u Hrvatskoj, ali svakako postaje sve češća i jača.

Nedavno je tako počela suradnja domaće startup-tvrtke Creative Fields sa zagrebačkim tehničkim fakultetima – Fakultetom elektronike i računarstva (FER) te Fakultetom strojarstva i brodogradnje (FSB).

– Novopotpisanim ugovorima s predstavnicima akademske zajednice tvrtka Creative Fields nastavlja podupirati rad akademske zajednice u svrhu educiranja budućih kvalitetnih kadrova i pronalaženja novih zaposlenika. To studentima omogućuje konkurentno uključivanje na domaće i strano tržište rada – tom je prilikom istaknuo dr. sc. Franjo Juretić, jedan od osnivača tvrtke koja se bavi programiranjem i prodajom alata za izradu mreža i pripremu računalnih simulacija tokova fluida, manualno najzahtjevnijeg dijela CFD simulacija (computational fluid dynamics) koje se, između ostalog, upotrebljavaju za simulacije u automobilskoj industriji, energetici te aeronautici.

S FER-om je potpisana suradnja za Program ljetnih praksi, čiji je cilj omogućiti zainteresiranim studentima izravan dodir s radnim okruženjem u završnoj fazi studija, za što im se dodjeljuju i ECTS bodovi na temelju izvannastavne aktivnosti.

Inovativni projekti

Studentima se na taj način pruža mogućnost kvalitetnije edukacije stjecanjem profesionalnog iskustva u poduzeću, gdje stječu dodatna praktična znanja i vještine, a putem Programa ljetnih praksi mogu se i izravno povezati s poslodavcima te lakše doći do prvog zaposlenja nakon završetka studija.

– Drago nam je da se studentima FER-a sve više proširuje izbor različitih vrsta poslova koje mogu raditi u sklopu ljetne prakse te im se pruža mogućnost uključenja u zanimljive i inovativne projekte iz područja izrade programske potpore za računalnu simulaciju tokova fluida – istaknuo je doc. dr. sc. Hrvoje Džapo, glavni koordinator Programa ljetnih praksi FER-a.

Istodobno tvrtka na FSB-u surađuje sa studentskom udrugom HSA-SF (Hrvatska studentska asocijacija strojarskih fakulteta). Creative Fields toj je udruzi omogućio korištenje svojim programskim alatom za izradu mreža i pripremu računalnih simulacija tokova fluida, pod nazivom cfSuite/cfMesh, koji će studentima pomoći u razvoju trkaćih bolida za iduća natjecanja te će ih pobliže upoznati s tim važnim područjem automobilske industrije.

– cfMesh i cfSuite pokazali su se kao odlično rješenje za naše potrebe te su iz naše suradnje proizašle kvalitetne simulacije aerodinamike našeg bolida – rekao je Josip Krajnović iz FSB Racing Teama, tajnik udruge HSA-SF.

Najbolji ostaju

Do suradnje između Creative Fieldsa i spomenutih fakulteta došlo je sasvim prirodnim putem. Juretić je višegodišnji predavač i vanjski suradnik na FSB-u te u zimskom semestru drži vježbe iz kolegija ‘Uvod u termodinamiku’. Drugi osnivač tvrtke Creative Fields, mr. ing. comp. Tomislav Lugarić, radio je nakon diplome u FER-ovom Laboratoriju za podvodne sustave i tehnologije. Suradnja s FER-om krenula je od potrage za kvalitetnim studentima koji bi im pomogli u razvoju pojedinih dijelova njihova programskog rješenja cfSuite. Lugarić je kontaktirao profesore i asistente koje poznaje tražeći preporuku. Osim jednoga novog člana njihovog tima, tim su putem doznali i za program Ljetnih praksi te mu se odlučili pridružiti. Juretić, naime, već duži niz godina prima studente na ljetnu praksu te isto nastavlja i u Creative Fieldsu.

U sklopu programa Ljetne prakse u srpnju im se pridružila jedna studentica koja je radila na razvoju pojedinih komponenti njihova programskog rješenja cfSuite vezanih uz vizualizaciju modela u 3D prostoru.

– Tijekom prakse imala je priliku upoznati se s tehnologijama i načinom rada u našoj tvrtki. Osim što je na taj način dobila novi uvid u povezanost svih tema koje su sastavni dio studijskog programa, imala je priliku susresti se i s tehnologijama koje se u studijskom programu ne spominju. Studentica je sudjelovanjem u tom programu ostvarila pravo na dodatne ECTS bodove, a obzirom na to da smo bili zadovoljni njezinim radom, suradnju smo nastavili i u kolovozu, nakon završetka prakse – priča nam Juretić.

Obostrana korist

Putem direktne preporuke profesora, nastavlja Lugarić, njihovom se timu pridružio i jedan student iz Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije koji je radio na ugradnji novih funkcionalnosti u cfSuite te je osmislio i razvio jedno novo programsko rješenje koje uskoro namjeravaju ponuditi na tržištu. S obzirom na to da su to redoviti studenti, namjeravaju nastaviti suradnju s njima u angažmanu koji im dopuštaju fakultetske obveze.

– Vrlo smo zadovoljni uspostavljenom suradnjom i kvalitetom komunikacije s članovima Udruge. Kao mladoj tvrtki to nam omogućuje povećanje broja korisnika i daje vrijednu povratnu informaciju o kvaliteti i poželjnim poboljšanjima naših proizvoda – ističe Lugarić.

Mnogo je koristi od takve vrste suradnje, kako za studente tako i za tvrtku. U udruzi HSA-SF, osim jednostavnosti njihovih alata, kao dodatnu prednost suradnje s tvrtkom Creative Fields ističu standardizaciju korištenih alata koja im omogućuje brzo i jednostavno uvođenje novih članova u njihov tim. Korist za Creative Fields u educiranju je budućih kadrova i pronalaženju novih zaposlenika uza smanjeni rizik i troškove.

– Specifična djelatnost kojom se bavimo i činjenica da u visokoobrazovnom sustavu ne postoji odgovarajući obrazovni program obvezuju nas da sami razvijamo svoje zaposlenike. Suradnja sa studentima FER-a daje nam uvid u njihova znanja i pokazuje što od njih možemo očekivati. Tako možemo prilagođavati naš proces edukacije i uključivanja novih članova u tim – naglašava  Lugarić.

Studenti tijekom rada u njihovom timu, zaključuju osnivači Creative Fieldsa, iz prve ruke mogu vidjeti kako se teme koje se na fakultetu uče u teoriji i ostvaruju na laboratorijskim vježbama preslikavaju u svakodnevne zahtjeve koji ih očekuju u daljnjoj karijeri.

25. travanj 2024 14:15