Znanja
StoryEditor

Deset ključnih koraka pri selekciji kadrova

03. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Poslodavci nikad nisu bili zatrpaniji prijavama za posao. Za jedno radno mjesto javljaju se stotine, pa i tisuće kandidata. Mali poduzetnici nekad nisu mogli ni sanjati o tako kvalitetnim kadrovima kakve si danas mogu priuštiti. Ali, samo ako ih znaju izabrati.

Na izbor pravog zaposlenika troši se sve više vremena i energije. Zato je selekcija kadrova sve poželjnija disciplina. Pogledajte kojih je to deset ključnih koraka pri selekciji kadrova, a u tiskanom izdanju Lidera u temi tjedna donosimo najnovije metode i originalna rješenja iz svjetske prakse, kao i test u kojem sami možete otkriti koliko ste dobri u njihovom odabiru.

1. Definirajte jasan opis radnog mjesta Analizom radnog mjesta dobit ćete podatke o zadacima, odgovornostima, potrebnim vještinama i očekiva-nim rezultatima za zaposlenika kojeg tražite. Takva analiza dobro će doći i zaposleniku kojeg čeka posao.

2. Osmislite strategiju selekcije i napravite listu Oformite tim koji će raditi selekciju i dogovorite potrebne korake. Lista provjere pomoći će vam da sistematizirate proces i pratite tijek selekcije i kumunikacijskog procesa s kandidatima.

3. Naoružajte se čvrstim kriterijima Tijekom selekcije može vas fascinirati određena osobina kandidata - njegova pojavnost ili interesi koji mogu zasjeniti prosudbu, ili vas može privući osoba slična vama koja posjeduje vaše vještine, ali nije kvalificirana za određeni posao. Čvrsti kriteriji pomoći će da ne upadnete u zamke.

4. Čitajte prijave za posao Iako se za neko radno mjesto javi i po nekoliko stotina ili tisuća kandidata, u svakoj prijavi možda leži prava osoba za vas. Podijelite taj posao s ostalim članovima tima i odaberite najkvalificiranije koje ćete zvati na intervju.

5. Uzmite si vremena Ako zapošljavate nekoga pod pritiskom, vrlo je vjerojatno da ćete precijeniti ili podcijeniti nečije kvalitete. Ako trebate nekog radnika odmah, razmislite o tome da nekoga angažirate privremeno zbog kontinuiranosti rada ili projekta i nastavite potragu za pravom osobom.

6. Tražite pomoć, ali je ograničite Prije konačne odluke dobro se konzultirati s kolegama ili agencijama, pogotovo kad se popunjava neka ključna pozicija. Pazite da uključivanjem više suradnika, umjesto najboljeg, zaposlite nekoga tko je svima najmanje odbojan. Ograničite pomoć na tri do pet kolega i organizirajte više intervjua s istim kandidatom.

7. Kontinuirano istražujte i provjeravajte Ne možete imati previše informacija i njihovih izvora o kandidatu. Nemojte se orijentirati samo na jedan izvor bilo da se radi o impresijama, životopisu, provjeri referenci ili testovima. Proširite mrežu i obratite pozornost na nepodudarnosti.

8. Ne forsirajte U procesu selekcije katkad se javi ‘zaposlenik snova‘, ali njegove vještine ne odgovaraju kriterijima od-ređene pozicije. Ako se nađete u takvoj situaciji, razmislite ima li za njega u tvrtki neko drugo mjesto koje bi mu više odgovaralo. Najgore je staviti dobrog radnika na pogrešnu poziciju.

9. Izbjegavajte sindrom svježe memorije Poslodavci često odaberu jednog kandidata umjesto drugog, ne zbog njegovih kvalifikacija, već zato što su intervjuirani među posljednjima pa su im ostali svježiji u sjećanju. Bez obzira na sve, orijentirajte se na kriterije koje ste prije postavili.

10. Napravite bazu potencijalnih kandidata Bez obzira na ishod selekcije, nakon nekoliko mjeseci probnog rada može se pokazati da niste izabrali pravu osobu. Čuvajte kontakte ostalih kandidata koji su zadovoljili vaše kriterije i kojima ste se prethodno obvezno zahvalili na prijavi.

26. travanj 2024 22:57