Znanja
StoryEditor

Deset najpoželjnijih poslova u Hrvatskoj i svijetu

12. Srpanj 2015.

Travopazitelj i stjuardesa u vrhu su poželjnih poslova koji se nude na tržištu rada, ali nikako ne mogu dostići najisplativije svevremenske ‘uhljebe’ – birokratsku sinekuru i politiku, rak-rane svakoga društva kojima se teško staje na kraj

Kao dijete svatko se susreo s pitanjem što će biti kada odraste i mnogi su vjerojatno rekli astronaut, liječnica, vatrogasac ili policajac. Nitko nije pomislio da će u međuvremenu, negdje u 2015. u Hrvatskoj, u općoj nestašici radnih mjesta, najpoželjniji poslovi biti travopazitelj i stjuardesa. No oni nikako ne mogu dostići najisplativije svevremenske ‘uhljebe’ – birokratsku sinekuru i politiku, rak-rane svakoga društva kojima se teško staje na kraj. Vječni su i neuništivi kao žohari i Keith Richards. Danas je također san biti, primjerice, stručnjak za izradu skulptura od Lego kockica, pet mjeseci za 18.000 eura pješačiti Kanadom i promicati sportsku opremu ili isprobavati tobogane u vodenim parkovima diljem svijeta.

Na stranicama liderpress.hr već ste mogli čitati o najpoželjnijim poslodavcima hrvatskim građanima, a sada vam donosimo deset najpoželjnijih poslova u Hrvatskoj i svijetu.

1. Državna službaNajbolji posao svakako je rad u državnoj službi. Zaštićeni su kao lički medvjedi i najčešće se stvara dojam da su odvojeni od ostatka društva u kojem žive, baš poput njihovih poslodavaca političara. Sindikalno odlično organizirani i glasni, iako vječno neučinkoviti, broj im se nikako ne smanjuje. 

2. Travopazitelj Travopazitelj (ili možda kosiliconadzornik) nadzire zapravo robotsku kosilicu koja sama kosi travu i o njoj piše na društvenim mrežama. Za dva tjedna rada plaća je 7500 kuna. Nedostatak: tražio se jedan travopazitelj i već je odabran.   

3. Stjuardesa Fly EmiratesaPočetnička plaća od oko 1900 eura, ugovor se potpisuje na tri godine, zaposlenici su zdravstveno osigurani, tvrtka plaća stan u Dubaiju. Kosa stjuardesa mora biti podignuta u punđu, šminka neupadljiva osim crvenog ruža na ustima kao znaka prepoznavanja Emiratesovih stjuardesa.

4. Savjetnik za čokoladuPoput suvremenog Willyja Wonke, lika iz dječje knjige ‘Charlie i tvornica čokolade‘, stručnjak za čokoladu obilazi male i srednje tvrtke poučavajući ih o receptima, okusima i strategiji ‘čokoladologije‘. Da prste poližeš i zaradiš.

5. Javni bilježnikNeizostavan u svijetu papirologije. Dobro naplaćuje ovjeravanje privatnih isprava te sastavljanje i izdavanje javnih. Ima pravo i na nagrade za rad te naknadu troškova pri obavljanju službenih dužnosti poput ostavina ili ovrha. Nakon posjeta javnom bilježniku svatko se pita zašto se i sâm ne bavi takvim poslom.

6. Lego-master i profesorLego-master izrađuje skulpture od lego-kockica. Nathan Sawaya nedavno je u Londonu imao i izložbu lego-radova kao priznati umjetnik. Sveučilište Cambridge nakon donacije tvrtke Lego od 6,2 milijuna dolara otvara istraživački centar za koji traži lego-profesora za proučavanje utjecaja dječje igre pri razvoju i učenju. 

7. Chief funsterAustralska turistička zajednica izmislila je posao u kojem se na društvenim mrežama prate i ocjenjuju društveni događaji i zabave. Tako se promiču kultura, zabava, sport i kulinarstvo. 

8. Osobni kupacIako se odjeća ne kupuje za sebe, onaj koji voli krpice i modu na svojoj opsesiji itekako može zaraditi. Kupovat će za druge i uživati u trošenju tuđeg novca. Mnoge modne kuće već imaju u svojim dućanima savjetnike za izbor odjeće. 

9. Ocjenjivač pivaKušač alkohola postojao je i stotinama godina prije kako bi provjerio je li piće štetno za zdravlje. Ocjenjivač piva u Velikoj Britaniji sada može zaraditi 2120 kuna na dan. S obzirom na to da je riječ o izrazito odgovornom poslu, mora biti profesionalan i miran u stresnim situacijama.    

10. Izvjestitelj s turneje cirkusa Nitro Nitrovi cirkusanti traže američkog izvjestitelja sa svojih ludo posjećenih predstava u kojima se suprotstavljaju zakonima sile teže. Zaljubljenici u motokros, skejt i BMX vratolomije izvode u cijelom svijetu; u Americi su potkraj godine.

24. travanj 2024 06:37