Znanja
StoryEditor

Devet načina kako pridobiti šefa

11. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

Cijeli život trudimo se ugoditi našim nadređenima, bilo roditeljima, trenerima ili profesorima. Kada odrastemo isto tako želimo odobravanje našega šefa. Časopis Forbes donosi devet savjeta kako zadiviti i osvojiti svojega šefa.

1. Dobro radite svoj posao

Iako se doima očitim, većina zaposlenika ne obavi ono što se od njih traži. Ako uložite puno truda i dobro napravite svoj posao, impresionirat ćete svojeg nadređenog. Zaposlenici koji rade dobro, konzistentno, učinkovito i profesionalno pravo su zadovoljstvo i omogućuju svojem nadređenom da se usredotoči na ključne probleme unutar tvrtke.

2. Upoznajte svog šefa

Kada počnete raditi, prvo porazgovarajte sa svojim šefom i saznajte kakav način komunikacije voli. Preferira li više mobitel, e-mail ili osobnu komunikaciju? Koliko detaljni trebaju biti vaši izvještaji? Koliko često ga treba izvještavati? Ovo su samo neka od pitanja koja biste trebali postaviti kako biste izgradili dobar odnos s vašim šefom.

3. Podržavajte njegove ciljeve i pomažite mu

Primarni zadatak svakog zaposlenika je olakšati život svojem nadređenom. Isto kao i vi, vaš šef ima svoje ciljeve koje nastoji ostvariti. Stoga saznajte koji su to ciljevi i pokušajte pomoći.

4. Budite odani

Uvijek budite privrženi i iskreni, nemojte ogovarati svojeg nadređenog. Ako postoji kakav problem između vas, sjednite i porazgovarajte sa šefom nasamo. Nedostatak povjerenja može ozbiljno naštetiti vašem odnosu i uništiti vašu karijeru.

5. Učinite njegove prioritete svojim prioritetima

Prioriteti vašeg nadređenog trebaju biti i vaši prioriteti. Vaš uspjeh je rezultat truda koji je uložio vaš tim na čijem je čelu vaš šef. Uzimajući to u obzir, komunicirajte sa šefom kako biste uskladili prioritete i ciljeve.

6. Preuzmite inicijativu

Dobrovoljno se ponudite za rad na novim projektima, ali si nemojte zadavati previše posla kako biste posao odradili kvalitetno. Također promislite o vrijednim projektima i zadacima koje biste mogli napraviti, a da vas šef u tome ne mora puno nadzirati.

7. Potražite rješenja za probleme

Ne očekujte od svog nadređenog da rješava sve probleme. Umjesto da samo istaknete problem, pokušajte naći i rješenje. Trudite se biti pozitivni jer negativnost smanjuje moral i produktivnost unutar tvrtke. 

8. Pokažite interes za njegove aktivnosti

Ne bojte se pokazati interes za privatan život vašeg nadređenog. Pokušajte saznati kojim se aktivnostima bavi u slobodno vrijeme i ima li kakve hobije. Zainteresirajte se za te aktivnosti ili pokušajte naći zajedničke interese. Vaš šef će cijeniti vaš trud, a istovremeno ćete imati priliku pokazati svoje vještine i sposobnosti.

9. Pokažite interes za dugoročne ciljeve tvrtke

Iako je uobičajeno da mladi ljudi često mijenjaju radno mjesto, nije naodmet činiti ono što je u dugoročnom interesu kompanije. Raspitajte se čemu teži tvrtka za koju radite kako biste što bolje uskladili svoju karijeru i profesionalne ciljeve s ciljevima tvrtke. To će vam omogućiti da s vremenom postanete koristan i vrijedan zaposlenik te da vas nadređeni i kolege poštuju i cijene.

19. travanj 2024 05:31