Znanja
StoryEditor

Disneyeva strategija uspjeha

04. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Imate cilj, znate što želite, a nedostaje vam plan i strategija kako ćete ga ostvariti. U literaturi postoji jako puno načina kako sastaviti dobar plan.

Međutim, u tim planovima meni je uvijek nešto nedostajalo, tako da sam sama napravila svoju shemu za izradu plana, uzimajući od svih načina ono što je dobro i kombinirala. Ono što niti u jednom planu nisam našla, a vrlo je važno, jest dokaz ostvarenja. Kako ću znati da sam ostvarila svoj plan? Po kojim kriterijima ću to vrednovati? Isto tako sama u plan uvela i prepreke koje mi se mogu naći na putu ostvarenja. Postala sam najveći kritičar, ali ne sebe, nego plana. S tom tehnikom sam se upoznala na NLP-u (neurolingvističko programiranje), koji proučava izvrsnost kod uspješnih ljudi te nam daje cjelovita znanja o tome kako ljudska bića mogu postati svjesna svojih iskustava i odnosa s drugim ljudima. Uz ostale uspješne ljude modelirali su i Walta Disneya, koji je zauzimao tri različite uloge kada su on i njegov tim razvijali neku ideju; uloge sanjara, realista i kritičara. Robert Dilts, jedan od osnivača NLP-a, modelirao je i razvio tu strategiju kao NLP alat te je postala poznata kao Disneyeva strategija uspjeha. Ono što mi je bilo zanimljivo jest da svi mi u životu imamo jednu do dvije uloge prirodno razvijenije od treće. Primjerice; neki su rođeni sanjari, imaju jako puno ideja, sjajnih zamisli, mogli bi ovo, mogli bi ono, stalno maštaju, ali nekako te ideje nikako da ugledaju svjetlo dana. Neki su odlični u planiraju, realisti su, znaju napraviti sjajan plan, vrlo su pedantni i precizni, strogo se drže činjenica, međutim, nedostaje im mašte, ne mogu vidjeti u svom umu širu, veliku sliku. Dok su neki prirodno veliki kritičari. Što god im padne na pamet, neka ideja ili zamisao, odmah je u korijenu sasijeku kritizirajući sebe ili okolnosti. Primjerice, pa ne mogu sada pokrenuti vlastiti posao, ipak je kriza, nemam dovoljno novca ili nemam dovoljno znanja, iskustva i sl. Disneyeva strategija uči nas kako da osvijestimo koja je naša uloga prevladavajuća, u kojoj smo dobri i u kojoj nismo, te kako da ih sve tri razvijemo podjednako i tako uspijemo svoje ideje realizirati i pretvoriti u stvarnost.

Ja sam bila izvrsna u sanjarenju, odlična u planiranju, ali uloga kritičara nije mi bila razvijena. Tek sam tada shvatila koliko je mojih ideja i poslovnih pothvata propalo jer nikad nisam uzimala u obzir prepreke koje bi mi se mogle naći na putu, a samim time nisam imala niti rješenja kako bih te prepreke mogla svladati i nadići. Nije da o tome nisam razmišljala, međutim, samo bih odmahnula rukom i pomislila kako ću se njima baviti kada se i ako se pojave, sada, naravno, imam pametnijih stvari za raditi. Kako pogrešno. To sada znam. I kad sam u svoje planove i strategije uključila i ulogu kritičara, moja karijera i uspjeh krenuli su vrtoglavo prema gore. Možda ste vi, za razliku od mene, izvrstan kritičar i realist, ali ste loši u ulozi sanjara. Razmislite o tome. Koja vam je uloga nekako prirodnija i lakša, a s kojom imate problem? Ovo je vrlo važno, jer kad to otkrijete i naučite kako razviti vještine one uloge koja vam nije razvijena, vaš osobni i poslovni uspjeh bit će strelovit. Tako sam i Disneyevu strategiju uključila u izradu plana ostvarenja.

Inga Lalić, vlasnica centra za poduzetnike Re-forma

23. travanj 2024 08:25