Znanja
StoryEditor

Doskočite Poreznoj upravi i umanjite porez na 10 načina

31. Svibanj 2015.

Postoje legalni načini na koje poduzeća mogu smanjiti svoju poreznu osnovicu. Sve dok se u tome ne pretjera. U Poreznoj upravi kažu kako se oblici prijevara i utaja neprestano razvijaju, a postupci koji se pri tome primjenjuju sve su sofisticiraniji. Ipak, ni poreznici ne spavaju. Sve su osposobljeniji za pronalaženje pogreške u, primjerice, lažiranome putnom nalogu. Kazne su visoke, pa je tvrtkama ipak jeftinije troškove prikazivati onakvima kakvi jesu.

Porezna uprava danas je educiranija nego prije, a i neka zakonska rješenja suzbila su mogućnost tvrtkama da varaju na porezima. O ovoj temi više možete pročitati u novom broju Lidera (koji je na kioscima), a mi vam ovdje donosimo 10 dopuštenih načina umanjivanja poreza.

1. Amortizacija (može biti uobičajena i ubrzana, ovisno o tome što tvrtka izabere po svojoj volji; ubrzana je dvostruko veća - tvrtke je obično primjenjuju ako imaju visoku dobit i žele smanjiti porez na dobit).

2. Putni nalozi (jedan od najčešćih načina prikazivanja troška, pri čemu je nerijetko bilo zloupotrebe; država je to znatno suzbila uvođenjem JOPPD-a).

3. Uzimanje automobila na leasing kojim se zaposlenici koriste i u privatne svrhe (takva uporaba automobila može se smatrati i isplatom dijela plaće u naravi, za koji se ne plaćaju porez, prirez i doprinosi).

4. Uporaba službenog automobila u privatne svrhe (poduzetnici to mogu činiti jer je teško utvrdivo kad se nešto može smatrati službenom, a kad privatnom vožnjom; računi za gorivo dio su tvrtkinih troškova).

5. Reprezentacija (tvrtka može odobriti godišnji proračun za reprezentaciju i njegova visina se određuje prema procjeni tvrtkina vodstva, koja može biti i nerealna).

6. Financiranje raznih edukacija, seminara i radionica (to je još jedna dobra prilika da se umanji porez iako se znaju organizirati i fiktivne edukacije ili pak edukacije koje završe za jedan dan, a program predviđa nekoliko dana).

7. Troškovi team buildinga i drugih načina druženja zaposlenika (neke ih tvrtke katkad nerealno uvećaju).

8. Troškovi renoviranja (uključuje renoviranje zgrade, obnovu uredskog namještaja te druge načine obnove).

9. Troškovi servisiranja (automobila, klimatizacijskih uređaja, računala, izmišljenih kvarova itd.; mora se biti u dosluhu sa serviserima, što nije teško).

10. Troškovi fiktivnog unajmljivanja (prostorija, prijevoznih sredstava ili nerealno visoke cijene najma; zna se dogoditi da tvrtka i iznajmljivač postignu džentlmenski dogovor o cijeni najma).

25. travanj 2024 09:40