Znanja
StoryEditor

Dragocjen poticaj mladim umjetnicima i studentima likovnih akademija

14. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

U cilju afirmacije mladih umjetnika i pružanju potpore njihovom radu i stvaralaštvu Erste banka je i ove godine raspisala natječaj ‘Erste fragmenti 9‘. Natječaj je otvoren do 22. ožujka 2013., a na njega se mogu prijaviti mladi i još neafirmirani likovni umjetnici do 30 godina te studenti akademija likovnih umjetnosti.

Temeljem odluke stručnog žirija, Erste banka će najbolja umjetnička djela otkupiti te novčano nagraditi najbolji rad. Istodobno će se dodijeliti i posebna novčana nagrada prema izboru posjetitelja Facebookove stranice Erste banke te jedna godišnja stipendija, za koju se mogu kandidirati studenti likovnih akademija u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. Kako bi se javnosti približio rad tih mladih ljudi, otkupljeni radovi bit će izloženi u zagrebačkom Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU) te Malom salonu u Rijeci. Najbolje radove izabire stručno povjerenstvo u sastavu: voditelj Galerije Matice hrvatske Vanja Babić, likovna kritičarka Jutarnjeg lista Patricia Kiš, voditeljica galerijskih prostora Hrvatskog društva likovnih umjetnika Tea Hatadi, akademski slikar Branko Milenković te ravnatelj Strossmayerove galerije Borivoj Popovčak. Povjerenstvo ujedno odlučuje i o pobjedniku natječaja, kojem će Banka dodijeliti glavnu novčanu nagradu Erste Grand Prix u iznosu 10.000 kuna.

Kako je počelo Cijela priča počela je još 2001. godine kada je raspisan prvi natječaj, a kakav je bio interes mladih umjetnika za navedeni natječaj najbolje govori podatak da se na natječaj tada javilo čak 145 autora, među kojima je stručni žiri odabrao i predložio otkup 22 umjetnička djela. Sva su djela bila izložena u Zagrebu i Opatiji na izložbama pod nazivom ‘Novi fragmenti‘. Natječaj raspisan je i u ljeto sljedeće, 2002. godine. I tada su mladi umjetnici prijavili mnoštvo svojih radova, od kojih su 23 otkupljena i izložena u Gliptoteci HAZU u Zagrebu na izložbi ‘Novi fragmenti 2‘. Osim otkupljenih djela umjetnicima je na izložbi pružena mogućnost izlaganja još jednoga umjetničkog rada prema vlastitom izboru, koji je namijenjen slobodnoj prodaji.

Nakon nekoliko godina stanke, od 2006. pa nadalje, svake su godine mladi umjetnici imali priliku široj javnosti pokazati svoje radove. Tijekom proteklih godina cijeli projekt uspio je zaživjeti kao prepoznatljiva i respektabilna manifestacija s kojom mladi umjetnici željni priznanja i izlaganja najozbiljnije računaju.

Struka, kapital i reklama Prošle je godine, između 160 pristiglih radova, nagrađeno djelo Martine Grlić ‘There is a light‘. Riječ je o ulju na platnu iz ciklusa ‘Atomic landscapes‘ koji problematizira pojam katastrofe. O djelu autorica kaže da su je zaintrigirali prikazi nuklearnih pokusa, stare fotografije i dokumentarni filmovi te naličje sustava koji s jedne strane stvara privid sigurnosti, a s druge neprestano proizvodi strah tražeći u njemu opravdanje za vlastite postupke i promašaje. Za ‘Erste fragmente‘ Grlić kaže da svakom mladom čovjeku, koji je na početku svoje karijere, pomaže mogućnost da se natječe i da kroz to pokaže svoje radove. 

- To je ujedno i poticaj i izazov, pogotovo kada je riječ o projektu u kojem se ujedinjuju mišljenje struke, kapital i zdrava doza reklame - tvrdi Grlić. Istu nagradu, ali godinu dana ranije dobila je i Vlatka Škoro za skulpturu ‘Indigo dijete‘, kojim je nastojala navodne nadnaravne sposobnosti tzv. indigo djece svesti na uobičajeno, kao što je okretanje očiju, u čemu se svako dijete bar jednom okuša. Time je nastojala problematizirati vjerovanje pokreta new age o djeci s iznimnim sposobnostima, jer smatra da se nevino biće poput djeteta ne smije prljati krajnostima odraslih pojedinaca. O važnosti nagrade i sudjelovanju na ‘Erste fragmentima‘ Škoro je istaknula da joj je pobjeda donijela potrebnu financijsku injekciju te i sve ostalo što dolazi u ‘paketu‘, što joj itekako pomaže. Već treću godinu zaredom i posjetitelji Facebookove stranice Erste banke odabiru najboljeg autora, kojem će pripasti nagrada u visini 3000 kuna. Prošle godine posjetitelji su odabrali fotografiju ‘Životinje02‘ Nikole Zelmanovića.

Više od novca U okviru natječaja svake godine dodjeljuje se i godišnja stipendija u iznosu 1000 kn na mjesec, za koju se mogu kandidirati studenti likovnih akademija u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. Prošle godine stipendija je pomogla u radu i obrazovanju Maji Šimunović, koja smatra da se u kreativnom smislu sve oko nas može stvoriti vlastitim rukama i to postaviti kao svoj rad, svoje djelo. Ujedno je istaknula da ‘Erste fragmenti‘ mladom umjetniku daju poticaj za dalje. Prema njoj se svaki mladi umjetnik nađe negdje u sredini, ne zna kako dalje, nema samopouzdanja.

- Ne vjeruješ u sebe. Ipak radiš nešto svoje osobno, što dolazi iznutra i nisi siguran koliko to drugima treba ili je zanimljivo. Zato jedan takav projekt, osim financijske potpore, daje umjetnicima mnogo više. Ljudi znaju za ‘Erste fragmente‘, žele sudjelovati, žele biti na izložbi. To je jedan od većih poticaja u karijeri mladog umjetnika koji se još nije afirmirao - istaknula je Šimunović.Natječaj za najbolje mlade umjetnike ‘Erste fragmenti 9‘ jedinstven je projekt u Hrvatskoj. U osam prethodnih izdanja otkupljeno je više od 110 radova. O natječaju Danijela Trbović, voditeljica u službi komunikacija Erste banke, kaže: ‘Iako samo mali dio nas radi na organizaciji natječaja ‘Erste fragmenti‘, odnosno izložbe, cijela Banka i svi njeni zaposlenici već godinama žive s tim projektom. Naime, svi dosad otkupljeni radovi, njih više od 110, u poslovnicama su i drugim prostorima Erste banke te uljepšavaju naše radne prostore. Iako smo uvijek napeti kako će projekt proći i hoće li se sve posložiti na vrijeme, svi se slažemo da su nam ‘Erste fragmenti‘ jedan od najdražih projekata, koji s veseljem očekujemo svake godine.‘

02. svibanj 2024 10:52