Znanja
StoryEditor

Država treba procijeniti koliki prinos na uloženi kapital kao vlasnica poduzeća očekuje

10. Ožujak 2016.
Piše:
lider.media

Restrukturiranje javnih poduzeća nije ni lako ni brzo, a zasigurno je i puno zapreka i problema, no napokon ga treba početi provoditi.

Svima je jasno da izvršna vlast ima ključnu ulogu u tom procesu i da jedina može stvoriti povoljno okružje da se spomenute promjene počnu događati, ističe Danijela Miloš Sprčić, izvanredna profesorica na Katedri za ekonomiku poduzeća Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ususret konferenciji ‘Budućnost javnih poduzeća‘ koja će se u organizaciji Lider akademije, OFEL-a i CIRU-a 15. travnja održati u Dubrovniku.

• Često se ističe da javni sektor konkurentnošću i djelotvornošću znatno zaostaje za privatnim. Što je uzrok takvih rezultata? – Javni sektor ne mora zaostajati za privatnim, barem ne znatno. Uz pretpostavku da postoje nedvosmislena politička volja te jasna vizija i strategija sposobnoga vrhovnog menadžmenta javnih poduzeća, njihovo poslovanje može postati učinkovito različitim modelima restrukturiranja koji mogu uključivati i djelomičnu privatizaciju. Primjera uspješnih poduzeća u državnom ili pretežito državnom vlasništvu u Hrvatskoj već ima. Ipak, većina poduzeća u državnom vlasništvu nema jasnu strategiju, a ciljevi poslovanja, ako su uopće postavljeni, višestruki su, dvosmisleni i često jedan s drugim u konfliktu, zbog čega nisu izvedivi.

• Koji su onda ciljevi poslovanja poduzeća u državnom vlasništvu?– Poduzeća u državnom vlasništvu u pravilu balansiraju između širih društvenih i financijskih ciljeva. Važno je da su ciljevi jasno artikulirani i izvedeni iz misije poduzeća. Da bi se uopće mogli postavili konkretni financijski ciljevi koji bi povećali učinkovitost javnih poduzeća, država treba procijeniti koliki prinos na uloženi kapital kao vlasnica očekuje. Jer kapital koji je država uložila u javna poduzeća nije besplatan.

• Kako se javna poduzeća mogu djelotvorno reorganizirati?– Upravo zbog lakšeg postavljanja ciljeva i mjerenja njihova ostvarenja sugerirala bih uvođenje poslovnog upravljanja zasnovanoga na vrijednosti, tzv. value based management. U tom kontekstu važna je i primjena kodeksa korporativnog upravljanja u javnim poduzećima, što je praksa mnogih razvijenih zemalja. Istaknula bih važnost odabira sposobnih, a ne podobnih vrhovnih i izvršnih menadžera te vrednovanja njihova rada u skladu s realizacijom postavljenih ciljeva. Menadžerima treba dati veću slobodu i odgovornost pri provedbi reformi, ali i osigurati učinkovit nadzor putem nadzornih odbora sastavljenih od stručnjaka koji će uistinu znati zastupati interese vlasnika. Također, na početku reorganizacije važno je usmjeriti resurse u ključne projekte koji donose najveću korist i kojima se prikuplja iskustvo za reforme na razini cijele organizacije te učinkovito upravljati ljudskim potencijalima.

• Kako javni sektor može surađivati s privatnim?– U kontekstu povećanja učinkovitosti javnih poduzeća ulazak javnih i privatnih poduzeća u zajedničke pothvate poznati je model u sklopu kojega se izvlači korist za obje strane i diverzificira rizik poslovanja. Kako bi se poduzeća u državnom vlasništvu usredotočila na djelatnosti i projekte koji im nose najveću korist te u kojima imaju konkurentsku prednost, trebaju razmotriti djelatnosti koje im nisu ključne i kojima nedovoljno učinkovito upravljaju. Upravo u takvim djelatnostima treba razmotriti mogućnost javno-privatnog partnerstva jer se njime mogu  smanjiti troškovi i povećati učinkovitost javnih poduzeća i općenito javnog sektora.

Više o konferenciji doznajte na https://lider.media/buducnost-javnih-poduzeca-2016/

19. travanj 2024 14:24