Znanja
StoryEditor

Europa prepoznaje projekte koji promiču integraciju

14. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

Nakon ulaska u Europsku uniju mladima u Hrvatskoj otvaraju se mnoge zanimljive prilike za obrazovanje i zapošljavanje te sudjelovanje u različitim europskim projektima. Jedan takav natječaj koji potiče na pokreta-nje i razvoj projekata koji grade europski duh upravo traje, zato mladi koji su radili na projektu koji promiče europsko zajedništvo ili još rade na njemu (ili razmišljaju o njegovu pokretanju) imaju dodatni poticaj.

Naime, do 20. siječnja sljedeće godine projekt mogu nominirati i za European Charlemagne Youth Prize, odnosno Nagradu za mlade Charlemagne.

Projekti za mlade Nagrada je to koju već sedmu godinu dodjeljuju Europski parlament i International Charlemagne Prize Fo-undation (Međunarodna zaklada za nagradu Charlemagne) iz Aachena, i to projektima koje provode mladi između šesnaest i trideset godina. Naravno, mladost onih koji upravljaju projektima nije jedino mjerilo - najvažnije je ono da pobjednički projekti služe kao primjer mladim ljudima u Europi i pokazuju praktične primjere Europljana koji žive zajedno u jednoj zajednici. Natjecanje, dakle, promiče razvoj Europske unije i njezinu integraciju te se bavi europskim identitetom. Projekti se mogu usredotočiti na priređivanje različitih skupova za mlade, razmjenu ili mogu biti online, s europskom dimenzijom.

Nagrade su itekako primamljive: najbolji projekt bit će nagrađen s 5000 eura, drugo mjesto nosi 3000, a treće 2000 eura. Osim što će dobiti novčane nagrade, autori triju pobjedničkih projekata bit će pozvani da posjete Europski parlament u Bruxellesu ili Strasbourgu, a autori najboljih projekata iz pojedine zemlje doći će na nagradnu ceremoniju u Aachen u Njemačkoj.

Što to zapravo znači? Možda je najlakše shvatiti kakvi se projekti traže kad se pogledaju ovogodišnji dobit-nici. Prvu nagradu na natječaju za ovu godinu odnio je španjolski tim s medijskim projektom ‘Europe on track’ (‘Europa na dobrom putu’). Zamišljen je kao jedan od načina za povratak povjerenja u Europsku uniju u doba alarmantne nezaposlenosti mladih u mnogim zemljama članicama. Povezuje mladež u Europi pruža-jući joj priliku da izrazi stajališta i originalno pridonese europskoj integraciji. Cilj je bio zabilježiti viziju mladih za Europu 2020. fotografijom, intervjuima i blogovima te je kompilirati u kratki dokumentarac. Šes-tero članova projekta proputovalo je gotovo 10.000 kilometara vlakom razgovaravši pritom s više od četiris-to mladih o budućnosti Unije, sudjelovanju mladih, održivosti, neformalnom obrazovanju, poduzetništvu...

Prijava i na hrvatskome Druga nagrada pripala je poljskomu fotografskom projektu ‘Discover Europe’ (‘Otkrij Europu’), ove godine održanom već deseti put. Riječ je o natječaju koji nastoji odabrati najbolje fotografije koje pošalju studenti europskih zemalja. Ideja je fotografijom pokazati europske ljepote: kulturu, tradiciju, običaje i ljude. Treća nagrada pripala je projektu pokrenutom u Estoniji ‘The Story of My Life’ (‘Priča mog života’) koji je mlade ljude iz osam europskih zemalja povezao s ljudima treće generacije iz Estonije. Pokrenut je u povodu Eu-ropske godine aktivnog starenja i solidarnosti između generacija. 

U proteklih šest godina, koliko se nagrada dodjeljuje, prvo su mjesto odnijela tri medijska projekta i tri pro-jekta koja se na različite načine bave obrazovanjem mladih. Među tri najbolja tijekom godina našli su se i festivali i natjecanja, ali i projekti posvećeni srednjoškolcima ili pak mladima koji sudjeluju u programu razmjene Erasmus. Dakle, projekti nominirani za nagradu mogu biti i oni koji se već provode neko vrijeme, važno je jedino da još traju ili da su završili u posljednjih dvanaest mjeseci od posljednjeg datuma za prijave (dakle, da su zavr-šili nakon 20. siječnja 2013.). Projekt se može prijaviti na internetskoj straniciwww.charlemagneyouthprize.eu ili u Informacijskom uredu Europskog parlamenta (u Hrvatskoj je njegovo sjedište u Zagrebu, u neposrednoj blizini glavnog trga), gdje se mogu dobiti i detaljne informacije o natječaju.

Na natječaj se može prijaviti samostalno ili skupno, i to na svim jezicima EU, što znači da prijava može biti i na hrvatskome. Ipak, na hrvatskome mogu biti detaljan opis projekta i popratne informacije, ali sažetak ipak treba biti napisan na jednom od tri najčešća jezika - engleskom, njemačkom ili francuskom.

Na natječaju ne mogu sudjelovati osobe koje rade u europskim ustanovama, ne mogu se prijaviti akademske teze, objavljeni akademski radovi te projekti koje su s više od 50 posto iznosa financirale ustanove Europske unije. Iznimka su oni u kojima je to financiranje bilo namijenjeno započinjanju projekta ili koje pokriva tre-nutačne troškove, a projekt se provodi dobrovoljno.

Dodjela na proljeće Pobjednik se bira u dvije faze: u prvoj nacionalni žiri u svakoj od zemalja članica, koji se sastoji od bar dva člana Europskog parlamenta i jednog predstavnika organizacije mladih, bira nacionalnog pobjednika. Naci-onalni izbor završava do 3. ožujka. Nakon toga europski žiri, koji se sastoji od tri europarlamentarca, pred-sjednika Parlamenta i četiri predstavnika Zaklade, bira pobjednika među 28 nacionalnih pobjednika. Taj postupak završava 17. travnja.

Prioritet imaju projekti koje su zajedno izradili mladi iz nekoliko država članica, a posebna pozornost posve-tit će se onima koji se temelje na dobrovoljnom radu. Dakle, svi koji izrađuju projekte koji se bave mladima i izlaze iz hrvatskih okvira mogu razmisliti o prijavi svog rada na natječaj za tu uglednu nagradu.

18. travanj 2024 08:26