Znanja
StoryEditor

FER - Fakultet koji za tvrtke može učinit još više

28. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

Fakultet elektronike i računarstva u Zagrebu (FER) prošli je tjedan proslavio svoj dan. U petak 22. studenoga dvorana Auditorium Maximum bila je ispunjena do posljednjeg mjesta: ondje su bili ugledni gospodarstvenici, političari, akademici, predstavnici vojske i raznih ustanova. Među njima je, naravno, bilo i studenata, ali samo onih koji su došli primiti nagradu za izvrstan rad.

Koliko je FER uzoran i ugledan fakultet, stalno potvrđuje radom i rezultatima. Upravo je dolazak predsjednika uprava nekih od najboljih i tehnološki najnaprednijih tvrtki u Hrvatskoj možda najveći kompliment toj akademskoj ustanovi. Kad za Dan Fakulteta vrijeme u natrpanom rasporedu među ostalima nađu Ivan Vidaković iz Microsofta, Mladen Fogec iz Siemensa, Gordana Kovačević iz Ericssona Nikole Tesle, Darinko Bago iz Končara i Goran Radman s Hrvatske radio-televizije, nedvojbeno je riječ o važnom partneru hrvatskoga gospodarstva. 

Pohvale načinu na koji se radi na Fakultetu uputio je i rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš rekavši da FER, osim što ima vrlo kvalitetan studij, pokreće nove programe i uspostavlja partnerstva, uzoran je fakultet u međunarodnim aktivnostima te je preuzeo pokretačku ulogu u inovacijskim inicijativama. Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika i predsjednica Radne skupine za poticanje ulaganja u grad Zagreb Sandra Švaljek istaknula je kako se grad i Sveučilište imaju razloga ponositi FER-om. - Kad god govorim o Zagrebu kao dobroj lokaciji za ulaganja, istaknem izvrsne visokoškolske ustanove, posebno FER - rekla je Švaljek, dodavši kako je on najelitnija znanstveno-obrazovna ustanova na sveučilištu.

I uistinu, FER-ovi su potencijali golemi, i istraživački i ljudski. Svake godine pohađa ga više od tri tri tisuće studenata, a na kraju godine završi ga petsto prvostupnika i isto toliko diplomaca. Ipak, možda je čak važnije što unatoč negativnim trendovima i padu broja znanstvenih novaka u Hrvatskoj zadržava visoke brojke: više od pola mladih znanstvenih novaka financira vlastitim novcem i sredstvima privučenima raznim projektima. Devedeset troje znanstvenih novaka financira iz proračuna, a za čak 97 sam je namaknuo sredstva. Velik je to uspjeh, pogotovo zbog restriktivne stvarnosti proračuna i manjih iznosa koje država osigurava za znanost. Dakle, to da je FER istraživački fakultet nije floskula. Poticanje zaposlenika na istraživanja kao jednu od misli vodilja u radu istaknuo je i dekan Željko Perić obrativši se okupljenima. Ipak, smatra da Fakultet na projektima treba još više surađivati s gospodarstvom, i to na obostranu korist. - Dragi prijatelji iz gospodarstva, zajedno izrađujmo nove projekte jer možemo i moramo učiniti i više za vas! Stručni projekti tu su da riješe neke trenutačne probleme, ali znanstvenoistraživački donose inovacije, zato treba otvarati istraživačke laboratorije - poručio je Perić.Upravo je zato FER prije nekoliko mjeseci inicirao osnivanje neovisnog inovacijskog centra koji je zamišljen kao visokotehnološka potpora hrvatskoj industriji. Projekt bi trebao stajati 40-ak milijuna eura i financirati se iz europskih strukturnih fondova. Poslovni plan budućeg centra već izrađuje Ekonomski institut u Zagrebu i centar bi trebao početi raditi 2017. U njemu bi radili poglavito doktori znanosti čiji bi cilj bio znanstvene projekte pretvarati u inovacije, odnosno nalaziti nove načine prijenosa tehnologije u gospodarstvo.

Mnogi projekti koji se već sad provode na Fakultetu dokazuju da ne nedostaje znanja o tome. FER provodi najviše projekata Poslovno-inovacijske agencije Hrvatske u sklopu programa ‘Provjera inovativnog koncepta’, a i lider je u hrvatskom istraživačkom sektoru po sudjelovanju u projektima EU FP7. Unatoč svim tim i mnogim drugim uspjesima na Fakultetu ne sjede na lovorikama. Unatoč tome što je u sklopu Erasmusa 47 njegovih studenata otišlo u inozemstvo, a 20 stranih došlo u Hrvatsku, na FER-u smatraju da mogu učiniti mnogo više. U povodu Dana Fakulteta dodijeljene su i nagrade i priznanja najboljim studentima i profesorima. Dodijeljeno je posebno priznanje ‘Josip Lončar’, nagrada za osobito vrijedan rad na diplomskom radu ‘Stanko Turk’, nagrada za izabrane radove ‘Werner von Siemens’, tradicionalna nagrada ‘Erisson Nikola Tesla’ za najbolje radove iz telekomunikacija; INETEC, godišnja nagrada koju dodjeljuje Institut za nuklearnu tehnologiju; godišnje nagrade ‘Agrokor’ i ‘Končar’, nagrada ‘Roberto Giannini’ te Nagrada za znanost. - Dobitnici nagrada i priznanja, i dalje težite izvrsnosti na svoju korist i korist društvene zajednice! U ostvarenju svojih visokih ciljeva uvijek možete računati na potporu i pomoć Fakulteta - poručio im je dekan Perić.Među mnogim nagrađenim studentima bilo je i onih koji nisu bili ondje da prime nagradu, većinom mladih znanstvenika na usavršavanju u inozemstvu. 

Da bi na tome zanimljivom području takvih izvrsnih mladih inženjera bilo sve više i idućih godina, FER popularizira znanost i u sklopu programa ‘ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu’, namijenjenog učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Posjetima školama, edukacijskim radionicama za nastavnike i događaje na Fakultetu pobuđuje u njima strast za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i prirodoslovlje. Uz FER program organiziraju stručna udruga inženjera elektrotehnike i računarstva IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc.) te studentska udruga eStudent, a provodi se u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO).

26. travanj 2024 12:50