Znanja
StoryEditor

Fizička aktivnost na poslu pospješuje kvalitetu radnika

08. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Velik broj zaposlenika muku muče s koncentracijom na radnom mjestu i pronalaskom inspiracije za kreativne poduhvate. Izlizane floskule poput ′učinite neke promjene u životu′ ili ′pristupite studioznije zadataku′ najčešće su beskorisne.

Biti prikovan puno radno vrijeme za stol kada to nije nužno, između zadataka ili u pauzi, zasigurno vam neće pomoči da se bolje osjećate ili zapaliti toliko potrebnu iskru kreativnosti. Krečite se uredom, komunicirajte i s osobama koje ne rade u vašoj neposrednoj blizini. Pauzu iskoristite za šetnju ispred ureda ili ručak negdje izvan radnog okruženja.

Protok ljudi i energije mogu vam pomoći da počnete brže i kvalitetnije razmišljati jednom kad se vratite u zatvorene uredske prostorije. Nakon posla, ako niste u prevelikoj žurbi i ne živite predaleko, prošetajte se do kuće, umjesto da trčite na prvi autobus ili uvijek koristite osobni automobil.

U posljednje vrijeme i poslovna interakcija se počinje odvijati u puno dinamičnijem i zdravijem okruženju. Jeff Weiner, izvršni direktor LindkedIna preferira takozvane ′ hodajuće sastanke′, naime sa svojim strankama i poslovnim partnerima raspravlja o budućim planovima uz laganu šetnjicu.

Win Burleson sa sveučilišta Arizona State proveo je zanimljivo istraživanje. U svoj eksperiment je uključio dvije kompanije kako bi bolje shvatio i objasnio korelaciju između fizičke aktivnosti i kreativnosti. Rezultati su pokazali kako određene dana kada je fizička aktivnost  zaposlenika bila povećana u odnosu na uobičajen dan, veća je bila i njihova kreativnost i produktivnost.

Studija Stanforda također potvrđuje ovu teoriju. Zaposlenici koji su u pauzama koristili traku za trčanje, imali su na zakazanom sastanku više ideja i prijedloga nego oni koji su slobodno vrijeme proveli prikovani za stol. Čak  su i djelatnici koji su samo lagano šetali hodnicima ili ispred zgrade bili vidljivo motiviraniji i kreativniji od pasivnih kolega.

Ustati se iz stolice svakih sat vremena i protegnuti noge ili izaći par minuta na svjež zrak nije gubljenje vremena ili zabušavanje, već stimulans kreativnosti. Sad imamo i znanstvena istraživanja koja to potvrđuju.

25. travanj 2024 23:53