Znanja
StoryEditor

Freelanceri će u 2014. zaraditi 930 milijuna dolara

16. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Danas je dobro vrijeme za radnu neovisnost. Prema predviđanjima, u 2014. godini 930 milijuna dolara će biti utrošeno na zapošljavanje freelancera, odnosno nezavisnog radništva, s tim da čak 500 milijuna dolara od tog iznosa otpada na Ameriku.

Dio je to rastućeg trenda – ukupan iznos zarade freelancera se povećao za 50 posto u posljednjih pet godina.

- Taj rast je jasan indikator prijelaza na online rad. – kaže Fabio Rosati iz online platforme za freelancere, Elance-oDesk.

Uspoređuje, pritom, prijelaz na online rad s drugim dijelovima ekonomije koji su se već odavno preselili u digitalni prostor, primjerice, s trgovinom.

- Počelo je s jednostavnim stvarima, kao što su knjige ili Beanie Babies igračke, a danas gotovo sve možete kupiti preko interneta. – dodaje Rosati.

Rad se, objašnjava on, polako prebacuje na internet. Počelo je jako jednostavno, s oglasima za posao. Sljedeći korak bio je prebacivanje životopisa na internet, a onda su se ljudi počeli povezivati preko LinkedIna. Sada, s platformama kao što su Elance ili Odesk, kompanije mogu direktno raditi s freelancerima, a freelanceri mogu jednostavno doći do poslovnih ponuda. Dobrobit je, pritom, uzajamna.

Svi koji su radili u području ljudskih resursa znaju koliko je zahtjevan proces traženja adekvatnih i talentiranih zaposlenika. Čak i super uspješne tvrtke kao što su Google i Sam Adams kažu da su ponekad pojedini poslovi mjesecima neobavljeni jer jednostavno ne mogu naći kvalitetne i kvalificirane kandidate.

Online tržišta poput Elancea ili oDeska pomažu riješiti taj problem. Jednako kao što vam Amazon može dostaviti madrac na napuhavanje dan prije nego prijatelj prespava kod vas, tako ove online platforme za traženje i nuđenje posla freelancerima omogućavaju tvrtkama, pogotovo malim tvrtkama, da dobiju ljude s potrebnim vještinama u vrijeme kada su im takvi kadrovi potrebni, bez da moraju zaposliti nekog na puno radno vrijeme.

Najbolje plaćeni freelance poslovi odnose se na zakonodavstvo vezano uz patente, davanje glasa animiranim likovima, poslove vezani uz Ruby programski jezik i konzultantske poslove za startupove.

To je upravo ono što startupovima treba prilikom ulaska na tržište – netko tko će riješiti patentiranje neke ideje, proizvoda ili usluge, tko će stvoriti snažnu online prisutnost i slično.

Činjenica da je danas sve ove usluge moguće dobiti kad je potrebno i na vremenski period koji je potreban, vjerojatno objašnjava tako velik porast zarade freelancera.

- Uspješnost tvrtke usko je vezana uz brzinu prilagodbe i agilnost generalno. U današnjem je svijetu uklanjanje napetosti te smanjivanje vremena potrebnog za zapošljavanje ili postizanje nekog rezultata ekstremno važno. Zato nudimo platformu za to. – zaključuje Rosati.

23. travanj 2024 22:43