Znanja
StoryEditor

FSB Racing Team radi na petom bolidu za natjecanje u Mađarskoj i Njemačkoj

24. Ožujak 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

FSB Racing Team radi na svojemu petom bolidu i priprema se za još jedno studentsko natjecanje – Formulu Student – vrlo slično Formuli 1, ali na kojemu se ne naglašava brzina, nego tehničko rješenje; održava se u kolovozu u Njemačkoj i Mađarskoj. Primljeno je 115 timova od 247 prijavljenih, a među njima je i hrvatski tim koji vodi Jurica Juriša, student Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) u Zagrebu.

I svojski su se bacili na posao, čekaju još neke dijelove iz proizvodnje kako bi u cijelosti mogli sastaviti bolid. Nakon što to naprave, bolid čekaju različita testiranja kako bi ga mogli usavršiti.

Užitak i korist FSB Racing Team već godinama sudjeluje na natjecanju i postiže vrlo dobre rezultate. Do sada je s četiri bolida uspio sudjelovati na natjecanjima Formule Student: Arctosom 2013. i 2014., Likosom 2012., Risom 2007. i Kunom 2006. U timu je danas pedesetak  članova sa sedam fakulteta (FSB-a, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Ekonomskog fakulteta, Fakulteta političkih znanosti, Studija dizajna na Arhitekturi itd.) i svaki od njih daje obol projektu: studenti strojarstva rade na konstrukciji bolida, studenti elektrotehnike i računarstva na konstrukciji elektronike, studenti novinarstva na marketingu i odnosima s javnošću... – Svi članovi tima učlanili su se ponajprije iz ljubavi prema tehnologiji, brzini, motorima ili interesu za rad u takvom timu. Zaključujemo da je glavna vrijednost zadovoljstvo. Osim toga naš projekt studentima omogućuje praktično iskustvo, kojega manjka na gotovo svakom fakultetu u Hrvatskoj. Ono članovima uvelike pomaže pri zaposlenju – naglašava jedan od članova tima Tin Koren.Osim iskustva rada na bolidu i svako natjecanje nudi im  iskustvo kakvo ne možete nigdje kupiti. Korin kaže da se već od sudaca na tehničkim pregledima i testiranjima može mnogo naučiti jer su to ljudi s višegodišnjim iskustvom na najvećim i najpoznatijim natjecanjima na svijetu. Također veli da mnogo komuniciraju s drugim timovima raspravljajući o jednostavnijim rješenjima za pojedine probleme, pa se i tako mnogo nauči.

Inovacije nose bodove Na svako natjecanje idu da bi bili prvi jer jedino se s takvim stajalištem može konkurirati. Najjača konkurencija dolazi iz razvijenih zemalja kao što su Velika Britanija, Njemačka i Austrija jer ondje ima mnogo više velikih sponzora, pa su i proračun i sloboda u izradi bolida mnogo veći. Bez obzira na takvu konkurenciju hrvatski se tim ne predaje, nego daje sve od sebe da bi izradio što bolji bolid i dobro se plasirao na natjecanjima. Ističu da je njihova posebnost što gledaju izvan granica. – Uvijek pokušavamo napraviti nešto inovativno na bolidu jer ako nikad ne pokušate, nikad nećete ni znati. Naša inovativnost na svakom nam je natjecanju donosila pohvale i dodatne bodove – ističe Koren. Kaže da su izradili dobar bolid u koji je uloženo dvije godine truda i imaju odlične vozače s mnogo iskustva, stoga s punim pravom očekuju plasman u vrh.

05. svibanj 2024 21:07