Znanja
StoryEditor

Gdje se očekuje najmanji rizik poslovanja

28. Veljača 2012.
Piše:
lider.media

Bonitetna kuća BonLine u suradnji s Dun&Bradstreetom i ICTF-om i ove godine organizirala je webinar pod nazivom ‘Globalna kretanja u 2012‘, a za koji se prijavilo 250 prijavljenih sudionika diljem svijeta.

Predavač, dr. Warwick Knowles, glavni ekonomist D&B-a osvrnuo se na globalno ekonomsko stanje, kazavši kako se u SAD-u nastavlja oporavak i rast tržišta zahvaljujući tržištu rada i potrošnji domaćinstva. Isto se očekuje i u Japanu te tržištima u nastajanju. Ona će, prema procjeni ekonomskog stručnjaka, ‘vući‘ svjetsku ekonomiju ove godine. Na svjetsko gospodarstvo utjecat će pitanje nafte i nuklearno naoružanje u Iranu, a pitanja su to koja povećavaju političke tenzije, kao i prijetnje vojnim akcijama. Iz D&B-a su naglasili kako će i ove godine još uvijek na ekonomskoj globalnoj pozadini biti prisutan rizik i nesigurnost u poslovanju. U Europi je veliki broj država u recesiji, a negativni rizici su i dalje jaki, tako da Europu očekuju ograničenja po pitanju rasta. Ključ rizika poslovanja u tekućoj godini, prema Knowlesu, su europska dužnička kriza i kinesko tržište nekretnina.

U najboljem slučaju u 2012. gospodarstvo eurozona će doživjeti nultu stopu rasta, a SAD i tržišta u nastajanju ne bi trebala doživjeti recesiju. Negativni rizici uključuju fiskalnu strogost kod slabijih gospodarstava eurozone, smanjenje poreznih prihoda te suočavanje s novim jamstvenim kapitalom. Sve lošije stanje u gospodarstvu bilježe: Austrija, Kina, Egipat, Njemačka, Grčka, Indija, Italija, Portugal i Španjolska.Trenutno okruženje poslovanja u zapadnoj i sjevernoj Europi prema Knowlesu svodi se na neujednačen gospodarski rast, povećani rizik suverenih dugova, ‘zarazu‘ vanjskim dugovima, fiskalnu konsolidacija koja potkopava rast i razvoj te poboljšanu likvidnost u financijskom sektoru. Kada se posluje u tom dijelu Europe, prema preporukama D&B glavnog ekonomista, potrebno je razviti politički rizik svijesti, pratiti stanje u visokorizičnim područjima te u proizvodnom sektoru osigurati mogućnost na izvozno tržište u Aziju. Stanje u istočnoj Europi i centralnoj Aziji je manje povoljno za poslovanje, odnosno rast je ograničena, a povećani su rizici poslovanja, kao i politički te tečajni. Treba uzeti u obzir, ako je moguće, osiguranje kreditnih državnih linija, koristiti hedging protiv rizika valutnog tečaja te koristiti stroge trgovinske uvjete.

Najmanji rizik poslovanja očekuje su u sjevernoj Americi, sjevernoj Europi i Australiji i Oceaniji, a visoki u Aziji, sjevernoj i središnjoj Africi i nekim zemljama južne Amerike.Sudionici online sastanka ispunili su anketu iz koje se pokazalo kako njih 66 posto smatra da europska dužnička kriza ima danas najveći utjecaj na biznis, kako na pokretanje biznisa, tako i na nastavak. Za njih 13 posto najveći utjecaj na poslovanje ima nafta, a za jedan posto manje svjetski trgovinski rizici, dok oko 6 posto smatra da Kina utječe na njihov posao.

26. travanj 2024 19:03