Znanja
StoryEditor

Glavni proizvođači žitarica nemaju dovoljne količine robe za svoje potrebe

23. Kolovoz 2012.

Što više reći o svjetskom tržištu žitarica, a ne spomenuti najgoru sušu koja je zahvatila svaki kutak zemljine kugle. Katastrofalne vijesti dopiru do nas sa svih strana svijeta - nema kiše, usjevi su uništeni što će dovesti do nestašice žitarica, pa tako i hrane za iduću godinu i do snažnog porasta cijena na svjetskom tržištu žitarica.

Glavni proizvođači žitarica nemaju dovoljne količine robe za svoje potrebe, a o dodatnom izvozu niti ne razmišljaju. Istovremeno iz Hrvatske se izvoze pšenica i kukuruz, pa će se ta ista roba za mjesec dana uvoziti iz zemalja EU u Hrvatsku po 100 posto višoj cijeni. Iz godine u godinu i dalje ne učimo na svojim pogreškama niti znamo trgovati onime što imamo na raspolaganju!

U proteklih 15 dana investitori i fondovi pojavljuju se kao kupci sojinog zrna, sojine sačme, sojinog ulja, pšenice i kukuruza na CME-a što je rezultiralo porastom cijena na globalnom tržištu. Mišljenja su podijeljena oko vremenske prognoze te najavljenje kiše za narednih tjedan dana. Štete su toliko katastrofalne da pokoji pljusak ne može spasiti već izgubljeno!Na tržištu se šire glasine o uvozu i izvozu ruske pšenice što se najvjerojatnije neće dogoditi, jer se očekuje 10 posto manja žetva u Rusiji nego što je očekivano. Premije za sojinu sačmu u Južnoj Americi i dalje lagano rastu, te se očekuje da će se ovaj trend nastaviti i u narednih nekoliko mjeseci. Događanja na tržištu soje imale su učinka i na suncokret. Uvoznici i izvoznici čekaju USDA izvještaj koji će naznačiti kretanje cijena u idućim mjesecima.

Vremenske prilike u Rusiji su iste kao i u ostatku svijeta, stoga se može očekivati znatno smanjenje prinosa i rezultirati manjim količinama robe za izvoz i smanjenje razlike u cijeni između soje i uljane repice. Na tržištu ribljeg brašna, završena je ribolovna sezona u Peruu. Dosegnut je ulov od 2,56 milijuna tona dok je kvota iznosila 2,70 milijuna tona. Prema podacima pretpostavlja se da samo 125 tisuća tona još nije prodano. Postoje naznake da će Kina kupiti preostalu količinu kako bi se zaštitila od nižih kvota izlova u Peruu za preostalih par mjeseci ove godine.Cijena biljnog ulja na burzi u Kuala Lumpuru lagano je fluktuirala. Proizvodnja djeluje obećavajuće, no u slučaju da CME ‘eksplodira‘ te se nastavi ulazni trend sirove nafte cijene će također porasti.

Prema izvještaju USDA-a rezultati proizvodnje i prinosu u Americi su poražavajući:

US prinosi:kukuruz = 123,4 bušela/ha vs. 146 bušela/ha u srpnjusojino zrno = 36,1 bušela/ha vs. 40,5 bušela/ha u srpnju

US proizvodnja:kukuruz = 10,779 bilijuna bušela vs. 12,970 bilijuna bušela u srpnjusojino zrno = 2,692 bilijuna bušela vs. 3,050 bilijuna bušela u srpnju

Kako su izvještaji o prinosu i žetvi kukurza puno niži nego što se očekivalo Amerika će najvjerojatnije uvesti kukurz iz Argentine i Brazila. Cijene na paritetu FOB Južna Amerika su vrlo primamljive za istočnu obalu Amerike gdje se nalazi puno proizvođača peradi. Jedan od izvještaja naglašava kako su američke luke dizajnirane za izvoz žitarica, a ne uvoz istih stoga logistika i troškovi uvoza su prilično visoki.Sojina sačma i zrno, kao i kukuruz, dizali su se i padali protekli tjedan ovisno o vremenskim izvještajima koji najavljuju više vrućine, a manje kiše. Stručnjaci su mišljenja da je slaba prošlotjedna kiša imala učinka na usjeve soje i kukuruza, no s gledišta trgovine nema pomaka u cijeni dok se padne prava kiša koja bi natopila žedne usjeve. 

Na deviznom tržištu euro bilježi konstantan rast nakon prošlotjednog slabljenja tečaja. Zbog nagađanja da će Europska središnja banka poduzeti mjere kako bi snizila troškove zaduživanja članica eurozone. Europska valuta ojačala je u odnosu na američki dolar, te se nalazi na 1,247.Američka valuta izgubila je 3 posto na vrijednosti u mjesec dana, te ju Bloombergovo istraživanje svrstava u drugu najgore nastupajuću valutu od 10 valuta najrazvijenijih zemalja.

20. travanj 2024 07:43