Znanja
StoryEditor

‘GMO free‘ sojine sačme nema već dulje vrijeme

11. Rujan 2014.

Na domaćem tržištu protekli je tjedan prošao u iščekivanju brodova sa sojinom sačmom.

Prvi je brod- MV Despina u luku Koper stigao 03.09. sa 36.000 t sojine sačme. Istog je dana započeo sa istovarom, te završio tokom vikenda. Drugi brod- MV Harmony uplovio je u koparsku luku dan kasnije tj.04.09. sa 27.000 t sojine sačme . Sa iskrcajem robe započeo je tek u ponedjeljak, nakon što je MV Despina završio i krenu prema svojoj sljedećoj destinaciji- luci Rijeka.

Očekuje se da će u luci Rijeka istovariti 12.000 t sojine sačme koja će i dalje biti smještena na Škrljevu. Silosi riječke luke rezervirani su samo za gmo free robu, no gmo free sojine sačme već dulje vrijeme nema.

Tehnika manipulacije robe na Škrljevo je prilično zahtjevna i komplicirana. Prvotno se roba sa broda krca u kamione koji naposljetku robu voze na Škrljevo i tamo ju istovaruju. Radi tehnike pretovara i istovara za očekivati je da će 12.000 t sojine sačme biti spremno za otpremu krajnjim korisnicima 7 dana nakon dolaska broda.

Pri isporuke krajnjim korisnicima situacija nije ništa bolja jer se roba tovari na kamione, odlazi na odvagu i vraća se ponovno na utovar ako utovarena količina ne odgovara nalogu za utovar. Rijetko se dešava da na kamion bude utovareno točno 25 t što je uobičajena količina.

Radi navedenih razloga potrošači iz susjednih zemalja nastoje izbjeći isporuku sojine sačme iz Rijeke kada je to moguće.

Na svjetskom burzovnom tržištu cijene kukuruza , sojine sačme i sojinog zrna su padale. Do blagog porasta cijena došlo je prošlog petka radi vremenskih uvjeta tj. radi hladnijeg vremena i rizika smrzavanja u sjevernom kukuruznom pojasu. Stručnjaci smatraju da je rizik od smrzavanja malen no dovoljan da uzburka tržište.

Hladnije vrijeme bi moglo produljiti period do žetve jer postoji bojazan da se kukuruz neće dovoljno brzo sušiti što bi moglo prouzročiti kašnjenje žetve.

Na tržištu sojine sačme cijene i dalje diktiraju vremenski uvjeti. U slučaju da hladnije temperature potaknu smrzavanje cijene će naglo porasti .

Narednih nekoliko dana glavnu ulogu u diktiranju cijena imati će vremenski uvjeti i vremenska prognoza.

U Peruu proteklog tjedna nije bilo značajnije trgovine sribljim brašnom . Zalihe iznose oko 120 000 t. Prema informacijama od lokalnih trgovaca Kina će se ponovno vratiti na tržište u potrazi za ribljim brašnom do kraja ove godine.

Proizvođači u Peruu su uložili značajna sredstva u ribolov i proizvodne objekte što im se višestruko isplatilo radi kvalitete robe koju su postigli. Iako je prodajna cijena porasla konačni proizvod je bolji.

19. travanj 2024 09:23