Znanja
StoryEditor

Google Europljanima omogućio ‘pravo na zaborav‘

02. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Nakon što je Europski sud prošli mjesec presudio u korist slučaja ‘Brad from Derbyshire‘, Google je lansirao novu uslugu koja Europljanima dopušta zahtjev za brisanjem osobnih podataka iz rezultata tražilice.

Podsjećamo, Brad iz Derbyshirea dobio je otkaz nakon što je njegov šef preko tražilice našao podatak o kaznenoj prijavi koju je dobio zbog vožnje u pijanom stanju.Zbog toga je na Europskom sudu tražio da se njegovi osobni podaci izbrišu iz Googleove tražilice kako mu se u budućnosti ne bi događale slične situacije, smatrajući pritom da pisani zapis o njegovoj grešci iz prošlosti onemogućava njegovo poslovno napredovanje. Sud je, na veliko iznenađenje, presudio u njegovu korist.

Ovim slučajem Europljani su dobili pravo na ‘online zaborav‘. Linkovi na ‘nebitne‘ ili ‘vremenski nevažeće‘ podatke na zahtjev korisnika mogu biti izbrisani.

Google je izjavio da će zahtjeve procesirati uzimajući u obzir nužan balans između zaštite privatnosti i prava javnosti na pristup informacijama te da će s posebnom pažnjom gledati na zahtjeve koji se odnose na podatke vezane uz financijske prevare, kršenja pravila struke, kaznene prijave, osude i slično.Naime, više od polovice zahtjeva poslanih Googleu iz Ujedinjenom Kraljevstva odnosi se na brisanje podataka vezanih uz neke oblike kriminalne prošlosti.

Podaci će se početi uklanjati sredinom ovog mjeseca, a rezultati na koje će biti primijenjena ova praksa, bit će posebno označeni.Odluke će u ovakvim slučajevima donositi osoblje Googlea, što je odmak od Googleove prakse korištenja algoritama.

Ova će se praksa odnositi samo na zemlje na koje se odnose odluke Europskog suda za ljudska prava, a zahtjevi će se podnositi putem online formulara. Osim slike koja će poslužiti kao dokaz identiteta, pojedinci koji podnose zahtjev morat će navesti linkove koji su ‘problematični‘, navesti državljanstvo i dati smisleno objašnjenje.

Googleov šef, Larry Page, izjavio je, međutim, da ovakve prakse potkopavaju inovativnost i pomažu represivnim režimima.

19. travanj 2024 18:29