Korona i biznis
16. listopad 2014.

Hobiji također mogu pomoći kod zapošljavanja

lider.media
lider.media

Ocjene sa fakulteta i prijašnja radna iskustva u životopisu često opisuje jedna riječ ili redak u dokumentu. Kako da poslodavac onda samo iz tih crtica sazna nešto više o karakteru osobe zainteresirane za posao?

Hobiji bi mogli bi biti ona presudna komponenta koja nedostaje da se stvori donekle potpunija slika o kandidatu. No, bitno je napomenuti kako se radi o potpuno subjektivnoj kategoriji. Ona osobina koja je visoko poželjna ili kompatibilna za jedno zanimanje, za drugo može biti vrlo nisko na listi prioriteta.

Različiti hobiji ukazuju na različite osobnosti i mogu biti vrlo dobar alat u prepoznavanju prave osobe za određeni posao. Ukoliko tražite posao u sektoru gdje su međuljudski odnosi od velike važnosti, a u slobodno vrijeme bavite se nekim timskim sportom, moguće je da ćete imati prednost nad nekim čiji afiniteti ukazuju na sklonost prema manje socijalnim aktivnostima.

Timski sport mogao bi ukazivati da se možete prilagoditi velikoj grupi ljudi iz različitih miljea i različitih životnih filozofija, kakvi se najčešće nalaze i unutar jedne kompanije. U poslovima gdje se dogovori finaliziraju na ručkovima ili sastancima izvan radnog vremena i prostora, socijalne vještine koje nisu nigdje lako iščitljive iz vašeg CV-u, osim možda baš u odabiru hobija, jednako su važne ako ne i važnije od završenih škola ili prijašnjeg iskustva.

Kada pišete ili pričate o svome hobiju bitno je da se vidi da želite djelovati. Ako npr. volite mačke ili pse, volontirajte u centru za nezbrinute životinje. Tako ćete ostaviti dojam osobe koja se ne boji raditi i nije pasivna. Ukoliko ste pak imali uspjeha u vašim hobijima, istaknute i njih. Pokažite da se ste dobri u onim čim se želite baviti.

Također, neki hobiji mogu istaknuti vaše kvalitete kao lidera. No, važno je ostati iskren i ne preuveličavati stvari ili predstavljati vaše hobije kao  za vas  najvažniju stvar na svijetu. Takvim pristupom možete vrlo lako stvoriti kontraefekt.