Znanja
StoryEditor

Hoće li se hrvatski dobavljači napokon izjednačiti s inozemnima?

29. Svibanj 2013.

Ako nešto znaju američki farmeri onda je to sadnja kukuruza u čemu su pravi profesionalci.

Iako sijanje proteklih tjedana nije bilo rekordno svakako je impresivno vidjeti svu mašineriju vani na poljima, 24 sata dnevno kako bi sav kukuruz bio posijan, a posao na vrijeme dovršen.Zanimljivo je bilo pročitati studiju o sijanju kukuruza koja zaključuje kako je mnogo efikasnije koristiti više manjih strojeva za sijanje nego nekoliko velikih mašina. U svakom slučaju posao se uspješno privodi kraju.

Cijene kukuruza su bile prilično visoke cijeli protekli tjedan, no prvi puta nakon duljeg perioda su cijene novog uroda više od cijena starog. Podaci o izvozu su ohrabrujući, a radni tjedan u Americi kratak stoga nitko nije želio ostati bez robe, pa su se cijene uspjele održati na visokom nivou.Dugoročno svi očekuju pad cijene kukuruza nastavno na Europske banke koje predviđaju pad cijene kukuruza za 50 USD/t do kraja 2013.godine.Američki stručnjaci smatraju da će sijanje kukuruza doseći 90% do kraja tjedna , te da se novi usjevi dobro razvijaju, stoga nema razloga za zabrinutost koja bi potakla rast cijena kukuruza.Trenutačnu situaciju mogu preokrenuti jedino negativne vremenske prilike.

Na tržištu sojine sačme proteklog tjedna i ovog tjedna cijena neprestano raste i doseže svoj ‘high‘ u protekla 2 mjeseca. U prilog visokoj cijeni ide i snažna potražnja za sojinom sačmom. Istovremeno, radi kašnjenja isporuka robe iz Brazila, te štrajkova u argentinskim lukama biti će teško zaustaviti rast cijena sojinog zrna, sačme i ulja, te potaknuti kretanje cijena silaznom putanjom.U Argentini je završeno 90 posto žetve soje stoga farmeri započinju prodaju na paritetu FOB Argentina. Kao što je poznato, za Argentinu je unosnije izvoziti sojinu sačmu nego izvoziti zrno radi visokih izvoznih nameta na kojima argentinska vlada inzistira. Općenito je za očekivati pad cijene sojine sačme nakon što se riješe navedeni problemi u Južnoj Americi.

Na domaćem tržištu nema značajnijih promjena. Bliži se ulazak Hrvatske u EU što za sad ne donosi nove niti pojednostavljene uvjete za uvoz GMO sojine sačme.Kako sada stvari stoje domaći uvoznici, trgovci i proizvođači će izvući deblji kraj i po robu morati do Slovenije u luku Koper dok će slovenski trgovci iz riječke luke otpremati GMO robu i švercati je hrvatskim kupcima. No, i dalje se nadamo da će nadležno Ministarstvo zdravlja reagirati i pojednostaviti postupak uvoza GMO sojine sačme za domaće uvoznike. Time bi konačno, nakon 8 godina, pozicija hrvatskih dobavljača bila izjednačena sa inozemnim konkurentima.

19. travanj 2024 03:33